Gå til sidens hovedinnhold

Får ikke vekk tiggerne

Oslo bystyre ønsker å innføre meldeplikt for tiggere. Politidirektoratet sier nei.

OSLO: Oslo bystyre foreslo tidligere i år en forandring i politivedtekt for å muliggjøre innføring av meldeplikt for tigging. Vedtaket ble oversendt Politidirektoratet, som ga negativt svar. Bystyret ønsker nå politisk klarering fra justisminister Knut Storberget.

Del på Facebook

– Verdt å forsøke

Sosialbyråd i Oslo Anniken Hauglie (H), forklarer at bystyret ønsker å innføre meldeplikt for å få kontroll over tiggingen og redusere omfanget av utenlandske tiggere.

– Det er ikke optimalt, men det er et virkemiddel som er verdt å forsøke, sier Hauglie om meldeplikten.

Hun mener man også må ta en ny vurdering av forbudet mot tigging, som ble avsluttet ved avskaffelsen av løsgjengerloven i 2005. Alternativt, sier hun, må myndighetene håndheve eksisterende lover på en bedre måte.

– Ifølge utlendingsloven har en hver person som kommer til landet plikt til å kunne forsørge seg selv. Når vi ser at det kommer busslaster med folk over grensa for å tigge, er det klart at vi må bli flinkere til å kontrollere trafikken ved grensene, sier hun.

LES OGSÅ: Politiet og Rusken ryddet rumenerleirer nær Rikshospitalet

Politidirektoratet negativ

I et skriv datert 14. juni 2011 informerte bystyret Politidirektoratet om en endring i forskrift og et ønske om stadfestelse i politivedtektene om meldeplikt for tigging.

Forslaget lyder som følgende:

«Den som på offentlig sted tigger penger, må gi forhåndsmelding til politiet.»

Politidirektoratet svarte i et skriv datert 19. juli 2011 at «politidirektoratet kan ikke stadfeste endringen slik den er utformet.» I brevet utdyper de videre;

«Opphevelsen av løsgjengerloven innebærer at det ikke lenger er hjemmel for i politivedtekt å forby eller regulere tigging særskilt... Når det gjelder pengeinnsamling har ikke politiet hjemmel til å vurdere formålet med innsamlingen. Politiet kan derfor heller ikke nekte eller godkjenne en pengeinnsamling.»

LES OGSÅ: Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

Vil kun ramme tigging

Andre kommuner, som Bergen og Asker og Bærum, har tidligere innført meldeplikt for pengeinnsamling generelt og kan vise til en nedgang i spesielt rumenske tiggere. Men til forskjell fra disse ønsker ikke bystyret i Oslo meldeplikt for pengeinnsamling, men kun tigging.

Denne oppdelingen av termen «pengeinnsamling» i to kategorier er hva som gjør Politidirektoratet negative til forslaget.

Byrådsleder Stian Berger Røsland(H) sier bystyret ikke deler dette synet.

– Bystyret vedtok at man skulle skille mellom dette, og det er etter vårt syn uproblematisk. Dette (meldeplikten journ.anm) må bli en politisk beslutning som evt. avvises av en politisk myndighet, ikke av direktoratet, sier han.

Røsland sier justisminister Knut Storberget har anbefalt at kommuner som har mye problemer med tigging gjør nettopp det som bystyret vedtok.

LES OGSÅ: Frelsesarmeen lanserer tiltak for romfolket i Oslo

Lagt på is etter 22. juli

Ifølge Røsland er det bred politisk enighet i bystyret om meldeplikt. Ifølge ham stemte kun SV, Rødt og Venstre mot forslaget.

Han forteller at bystyret ikke har slått seg til ro med Politidirektoratets vedtak, og vil be om at saken behandles politisk i justisdepartementet. På grunn av terroren i Oslo og på Utøya 22. juli har imidlertid bystyret nå lagt saken på is inntil videre.

– I lys av det som skjedde i sommer la vi det på vent. Det er grunn til å tro at justisdepartementet hadde noe som var viktigere å gjøre, men vi kommer til å ta det opp igjen. Vi vil sende over vedtaket å be de om å omgjøre det snart, sier byrådslederen.

Partifelle Anniken Hauglie er optimistisk for å få innføringen av meldeplikt gjennomført.

– Jeg tror at justisministeren erkjenner at problemet med tigging er en stor utfordring og at de vil finne en løsning på problemet, sier hun.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen