Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

FÅR ASYL - DRAR TIL HJEMLANDET PÅ FERIE: «Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?» Illustrasjonsfoto asylmottak.

FÅR ASYL - DRAR TIL HJEMLANDET PÅ FERIE: «Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?» Illustrasjonsfoto asylmottak. Foto: (SCANPIX)

Asylmottaket i Bodø har sendt bekymringsbrev til regjeringen om at asylanter med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet etter å ha fått innvilget opphold. Alvorlig, mener Utlendingsdirektoratet.

24.02.14 09:52

«Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?», skriver returrådgiver Beate Klette ved Bodø Mottakssenter i et bekymringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp). Klassekampen har fått tilgang til brevet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor er et tema UDI vet svært lite om.

Les også: - To minipartier kan ikke bestemme landets framtid

– Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sier assisterende direktør Tone Loger Tveter i UDIs asylavdeling.

Hun sier at personer som har fått innvilget asyl med beskyttelsesbehov, i utgangspunktet er forpliktet til å ikke å reise tilbake til landet hvor de hevder at de blir forfulgt. UDI kan trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus i slike tilfeller.

– Jeg regner med at det vil bli vår oppgave å undersøke dette videre. Dette er en ordning som er ment for mennesker som har et reelt behov for beskyttelse, og da undergraver man asylinstituttet dersom man reiser tilbake til hjemlandet like etter at man har fått opphold, sier Tveter.

BREV TIL STATSRÅDEN: Beate Klette fra Bodø mottakssenter skrev bekymringsbrev til justisministeren. Foto: (Avisa Nordland)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.