*Nettavisen* Nyheter.

Får lønnshopp på over 40.000 kroner

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Hjelpearbeidere har vunnet frem i Arbeidsretten.

26.03.10 07:36

Hjelpepleiere som leder sykepleiere skal ha høyere lønn enn sykepleierne. Det går fram av en fersk dom i Arbeidsretten.

- Dette er en prinsipielt viktig dom som vi er glade for, sier nestleder Mette Nord i Fagforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun forteller at hjelpepleiere som er gruppeledere med dette får et lønnshopp på over 40.000 kroner.

Lederfunksjon
Nord viser til en arbeidsrettssak mot Vågsøy kommune hvor Fagforbundet har vunnet fram. I dette tilfellet dreier det seg om ni hjelpepleiere som er gruppeledere innenfor pleie, rehabilitering og omsorg. I disse gruppene er det ansatt sykepleiere og vernepleiere som har høyere lønn enn sine gruppeledere.

Her har Arbeidsretten kommet til at hjelpepleierne har en så vesentlig lederfunksjon at de har krav på høyere lønn enn sykepleierne og vernepleierne som de leder.

- Som gruppeledere skal altså hjelpepleierne ha høyere lønn enn dem de leder, selv om de altså har lederfunksjon for høyskolegrupper, sier Nord.

Gjelder mange
- Denne dommen vil ha virkning for alle liknende tilfeller i hele kommunesektoren. Det kan være mange slike tilfeller innenfor ulike fagfelt, sier nestlederen i Fagforbundet.

Det avgjørende for Arbeidsretten synes å ha vært om det arbeidet som sykepleier og vernepleier gjør inngår som en integrert del av gruppens oppgaver. Her legges det også vekt på at gruppelederne har et helhetlig ansvar for bemanningen og at tjenester og pleiebehov blir tilfredsstillende utført.

Faglig ansvar
Retten slår fast at det er uten betydning for ledelsesspørsmålet om sykepleiere og vernepleiere er underlagt en annens rent faglige ansvar og tilsyn.

Fagforbundet har ikke bestridt at sykepleiere og vernepleiere ved utøvelsen av sykepleiefaglig og medisinsk arbeid ikke er underlagt gruppeledere som ikke er sykepleiere eller vernepleiere.

Det hører med til historien at Vågsøy kommune har 14 grupper som yter pleie, rehabilitering og omsorg. Det er åtte-ti ansatte i hver av gruppene. Ni av gruppene ledes av hjelpepleiere, mens de resterende fem ledes av sykepleiere eller vernepleiere. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.