Får Norge jagerfly på billigsalg?

Foto: LOCKHEED MARTIN (AFP)

Israel må betale over dobbelt så mye som Norges ikke-garanterte pris for nye jagerfly.

28.06.09 14:27

Tidsskriftet Jane's Defence Weekly melder at Israel nå har gått inn for å kjøpe 25 jagerfly av typen F-35 Lightning II - bedre kjent som Joint Stike Fighter (JSF), som er det samme jagerflyet som stakk av med seieren om å bli Norges nye jagerfly, melder ABCnyheter.

Israel har også en opsjon på å kjøpe 50 fly av den varianten av F-35 som kan ta av og lande uten rullebane (VTOL). Se video av dette her i bunnen av artikkelen.

Får mye høyere pris
Mens Norge har fått et ikke-garantert tilbud på rundt 59 millioner dollar per fly, har Israelerne fått et tilbud på utrolige 128 millioner dollar – altså over dobbelt så mye som det Norge må betale.

Dette skaper igjen stor usikkerhet i forhold til hva som faktisk blir den endelige sluttprisen på jagerflykjøpet for Norge. Mange røster har den siste tiden hevdet at jagerflykjøpet kan bli betydelig

Skal lage vingene
Samtidig som Israel har bestemt seg for å kjøpe jagerflyet, er det også industriavtaler inne i bildet når Israel forhandler med Lockheed Martin. Landet er inne i seriøse forhandlinger om å produsere vingene til superflyet, noe som vil kutte den reelle kostnaden for flykjøpet betydelig.

Det vil neppe bli tatt godt i mot hos regjeringspartiet SV, som er sterkt kritiske til Israel. Dette har også Jane's fått med seg, og skriver i sin artikkel at det bør vekke debatt i de landene som samarbeider om flyet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.