RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får offentlig info fra nettet

Sist oppdatert:
Nordmenn er på andreplass i bruk av nettet til å skaffe seg offentlig informasjon, kun slått av danskene.

Det er undersøkelsen "Government Online" viser at Norge er et av verdens ledende land når det gjelder bruk av Internett i kontakt mellom befolkningen og offentlig sektor. 62 prosent av de spurte oppgir å ha kommunisert med offentlig myndighet via Internett det siste året. Det plasserer Norge på en solid 2. plass.

– Dette bekrefter at vi er blitt svært gode Internett-brukere. Nå er det opp til offentlig sektor å la seg inspirere og ikke minst utfordre av dette gledelige resultatet. Brukerne er åpenbart modne for å få langt flere og enda bedre offentlige tjenester over nettet, sier IT-minister Ansgar Gabrielsen i en melding.

- Dette er også et overordnet mål i Regjeringens handlingsplan for informasjonssamfunnet, eNorge 2005 tilføyer han.

Han viser til at offentlige elektroniske tjenester også er svært viktige for næringslivet, og i så måte er regjeringen et viktig skritt videre i å gjøre hverdagen enklere for landets små og mellomstore bedrifter.

- I forrige uke åpnet finansministeren og jeg AltInn som er en felles elektronisk innrapporteringskanal for næringslivet til Skattedirektoratet, Brønnøysundregistrene og Statistisk Sentralbyrå. Fra mai 2004 vil over 80 skjemaer fra de tre etatene værte tilgjengelige gjennom denne løsningen, opplyser Gabrielsen.

I følge tallene fra undersøkelsen "Government Onlie" er Norge kun slått av Danmark, hvor 63 prosent oppgir å ha kommunisert med offentlig myndighet via Internett. Til sammenligning var tallene for Storbritannia 18 prosent, Tyskland 26 prosent, Spania 32 prosent, USA 44 prosent og Nederland 52 prosent.

Av alle nordmenn som har benyttet Internett i løpet av siste måned, svarer hele 85 prosent at de har brukt nettet i kontakt med offentlig sektor og det plasserer oss helt på topp sammen med Danmark. Tilsvarende tall for USA er 61 prosent og for Storbritannia 35 prosent.

Sammenlignet med land som New Zealand og Nederland med flere Internettbrukere enn Norge, kommuniserer langt flere nordmenn med det offentlige via Internett.

Tallene viser at flest nordmenn har brukt Internett til å skaffe seg informasjon fra en offentlig nettside (54 prosent). 27 prosent har brukt nettet til å overføre personlig informasjon til offentlig myndighet (selvangivelse, skattekort eller lignende). 25 prosent har lastet ned offentlige skjemaer (flyttemelding, nabovarsel eller lignende). 22 prosent har betalt for offentlige tjenester. Sammenlignet med andre land ligger vi på topp når det gjelder å laste ned offentlige skjema. På de øvrige områdene ligger Norge mellom andre og fjerde plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere