En video har dukket opp på sosiale medier som viser en ung mann som blir skutt på joggetur i Georgia, USA.

Arbery, en 25 år gammel mann med afroamerikansk opphav, var på joggetur i sitt eget nabolag i Georgia sent i februar, da han ble angrepet og skutt av en tidligere politimann og hans sønn.

Se videoen øverst i saken. Vi advarer mot svært sterke bilder.

- Lignet på mistenkt

Det hele ble fanget på film, av en nabo som kjørte like bak Arbery da han ble konfrontert av de to mennene.

De to, Gregory McMichael (64) og hans sønn, Travis McMichael (34) ble først ikke siktet for drapet, men etter at videoen dukket opp på internett er de nå pågrepet og arrestert, melder NBC News.

Les også: «Trump-dødsklokken» teller fortløpende: - Han ble advart flere ganger

Videoen, som har spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier, viser store deler av hendelsesforløpet. Arbery blir tilsynelatende konfrontert av de to, som oppholder seg på- og rundt en bil med lasteplan. Det oppstår så et basketak i det Arbery prøver å ta våpenet fra sønnen, og det blir avfyrt en rekke skudd.

Sekunder senere kollapser Arbery på gaten.

- Han var i sin fulle rett

I politirapporten kommer det frem at far og sønn så Arbery komme joggende, og at de raskt konkluderte med at dette kunne være innbruddstyven som hadde herjet i området den siste tiden. Dermed tok faren fatt i sin Magnum-pistol og sønnen hentet haglen, før de kastet seg inn i bilen for å få tak i Arbery, skriver NBC News.

En tredje mann skal også ha kastet seg inn i bilen, og de skal ha ropt på Arbery - med oppfordring om at han måtte stoppe. Da de til slutt fikk tak i Arbery, skjedde den fatale konfrontasjonen.

I et notat New York Times fikk tak i tidlig i april, kommer det frem at statsadvokaten i Georgia, Thomas Durden, mente at de to mennene ikke burde få rettslige konsekvenser, all den tid det var Arbery som tok initiativet til konflikten.

- Gitt at det var Arbery som tok initiativ til basketaket da han tok tak i hagla, så hadde McMichael lov til å bruke dødelig kraft for å beskytte seg selv, siteres statsadvokaten på av New York Times.

Hendelsesforløpet reiser dog spørsmål om det i det hele tatt var nødvendig å beskytte seg selv.

Det kommer ikke frem i politirapporten om Arbery var bevæpnet, noe det i ettertid har blitt konstantert at han ikke var.

Trump og Biden reagerer

President Donald Trump reagerte på hendelsen, og skal ha uttalt seg om det til pressen på torsdag.

- Jeg skal få en full rapport på dette i kveld. Min medfølelse går ut til foreldrene og de pårørende til denne unge mannen. Det er veldig trist. Men jeg vil få en full rapport om dette i kveld, sa han til pressen som hadde samlet seg i det ovale kontor.

Også Trumps motkandidat i valget, Joe Biden, tok til Twitter for å snakke om hendelsen.

- Videoen snakker for seg. Ahmaud Arbery ble drept med kaldt blod. Min medfølelse går ut til familien hans, som fortjener rettferdighet nå. Det er på tide med en rask, grundig og åpen etterforskning av dette drapet, skriver han på Twitter.

- Ønsker umiddelbar arrestasjon

Arbery var aldri mistenkt for innbrudd. Han var en tidligere fotballspiller på High School-nivå, som fortsatt likte å holde seg aktiv. I en hardtslående kommentar i New York Times, fremmes forslaget om at Arberys eneste forbrytelse var at han var mørkhudet i feil boligområde i Georgia.

Det gjøres også sterke sammenligninger med Treyvon Martin-saken.

Også advokaten til den avdødes familie reagerer kraftig.

- Disse gjerningsmennene valgte å ta loven i egne hender. De var en gjeng som utførte en moderne lynsjing midt på dagen, sa advokat Lee Merritt ifølge Globalnews.

Lynsjing er en betegnelse på ulovlig selvtekt. Det forbindes gjerne med en offentlig henrettelse utført av en mobb eller folkemasse, og da særlig i USA. «Lynch lov» er en form for blind vold og straffejustis som vanligvis omfattet illegal hengning av antatt kriminelle. Det kastet lange skygger over sørstatene fra midten av 1800-tallet og fram til midten av 1900-tallet. Før borgerkrigen var ofrene vanligvis svarte slaver og personer som var mistenkt for å hjelpe flyktede slaver, skriver Wikipedia

Etter borgerkrigen kjempet hvite i sørstatene for beholde sin sosiale dominans. Hemmelige borgervern- og opprørske grupper som Ku Klux Klan (KKK) bedrev lynsjing i omfattende grad hvor de klynget opp utvalgte eller tilfeldige svarte for å kue den afroamerikanske befolkningen

En annen av familiens advokater mente at de to mennene måtte arresteres med en gang. Nå har de også blitt pågrepet og arrestert.

- Vi ønsker en umiddelbar arrest fordi vi mener det ikke bør være to forskjellige rettssystemer i USA; ett for de hvite og et for de svarte. Arberys liv betyr noe, og faktum er at vi har bevis for forbrytelsen, vi har en video... Mennesker med svart hudfarge blir arrestert hver eneste dag med langt mindre bevis, uttalte Ben Crump til USA today.

- Kraftige reaksjoner og demonstrasjon

På fredag skal det arrangeres en virtuell demonstrasjon for å vekke oppmerksomhet rundt saken til Ahmaud Arbery.

Det oppfordres til å ta på seg joggesko- og treningstøyet, og at man benytter emneknaggen #IRunWithMaud.

Også kjendiser- og politikere i USA har de siste dagene vist sin støtte til Arbery:

Den siste tidens sterke reaksjoner kan også ha vært noe av grunnen til at far og sønn nå er pågrepet for drapet.

Distrikstsadvokat, Tom Durden, uttalte på tirsdag at han mente saken burde presenteres for en storjury, slik at saken kan ses på igjen.

Brian Kemp, Guvernøren i Georgia, skrev på tirsdag at saken krever rettferdighet.

- Våre innbyggere i Georgia fortjener svar. Politi og myndigheter står parate til å sørge for at rettferdigheten seirer.

En utfordring er at Georgia - i likhet med store deler av resten av USA - for øyeblikket er i «lockdown». Dette innebærer også rettssalene i staten.