*Nettavisen* Nyheter.

Far og sønn i fengsel for NAV-svindel

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Fikk lønnen utbetalte til kona og samboerens konto for å dekke over at de var i full jobb.

10.06.08 16:57

(iBergen.no) Til sammen fikk de utbetalt 1,3 millioner kroner i trygd fra NAV, samtidig som de fikk godt betalt av familiebedriften de eide sammen.

Var i full jobb
Hele familien var tiltalt for trygdebedrageri, men bare far og sønn ble dømt mens kona og samboeren ble frifunnet i Nordhordland tingrett.

I fire år hevdet styreformannen (73) og sønnen (47) at de var delvis sykemeldte og uføre overfor trygdeetaten. Men i realiteten jobbet de for fullt i firmaet. For å skjule den faktiske inntekten ble deler av den utbetalt til styreformannens kone og sønnens samboer, som begge også jobbet i bedriften.

Avslørt av bokettersyn
Dermed kunne far og sønn innkassere både trygd og lønn. Etter fire år ble svindelen oppdaget da kemneren i Bergen foretok bokettersyn i bedriften og ble mistenksom på pendlerfradrag for sønnen.

Da saken etter fem år kom for retten i Nordhordland tingrett nektet alle fire straffskyld etter tiltalen og mente det hele berodde på blant annet misforståelse av trygderegelverket.

Må i fengsel
Men retten trodde ikke på forklaringen og dømte far og sønn til åtte måneder fengsel. 120 dager av straffen ble gjort betinget. Bevisgrunnlaget mot kona og samboeren var såpass svakt at begge ble frifunnet.

Familien må også betale tilbake 390.000 kroner til NAV.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.