Gå til sidens hovedinnhold

- Får penger for å ha fakket Gaddafi

Soldatene som tok Gaddafi, vil trolig få en klekkelig sum. Se ny video av pågripelsen.

Muammar al-Gaddafi styrte Libya med jernhånd i 42 år. Torsdag var det imidlertid slutt på Gaddafi-regimet. Gaddafi ble skutt, mishandlet og drept i sin egen fødeby Sirte, etter å ha ført en seks måneder lang borgerkrig mot sitt eget folk.

Revolusjonssoldatene klarte til slutt, med god hjelp fra Nato, å ta knekken på Gaddafi-regimets siste skanse i Sirte.

- Slept ut av et kloakkrør
Gaddafi skal ha blitt slept ut av et kloakkrør da han ble pågrepet i Sirte. Amatørvideoer viser en blodig Gaddafi som blir dyttet opp mot en pickup og herjet med. Andre bilder viser at den tidligere diktatoren blir mishandlet mens han ligger på bakken i sin fødeby.

Omstendighetene rundt dødsfallet, nøyaktig når og hvor han døde, er foreløpig uklart. Men Gaddafi ble til slutt skutt i hodet og fraktet av gårde i en ambulanse. Liket ligger nå i en moské i havnebyen Misrata.

- Ikke drep ham
I en ny amatørvideo fra pågripelsen kan man høre opprørssoldater rope: Ikke drep ham, melder nyhetsbyrået AP. Gaddafi skal selv ha tryglet for sitt eget liv.

Libyas fungerende statsminister Mahmoud Jibril uttalte sent torsdag kveld at Gaddafi døde som følge av et hodeskudd han ble påført under en skuddveksling.

- Vi har ventet på dette øyeblikket i lang tid. Muammar al-Gaddafi har blitt drept, sa Jibril.

Opprørsstyrkene har i flere uker kjempet harde kamper i utkanten av Sirte, men blitt møtt med kraftig motstand fra Gaddafi-styrkene. Men torsdag klarte de å beseire hjembyen til diktatoren.

Milliondusør
En gruppe opprørssoldater i Sirte er avbildet med det de hevder er Gaddafis gullbelagte pistol. Soldatene hevder de tok den fra ham under pågripelsen.

Nå kan disse soldatene trolig få æren for pågripelsen av Gaddafi, og dermed innkassere dusøren på én million britiske pund, som tilsvarer om lag ti millioner kroner.

Det var overgangsrådet i Benghazi som utlovet dusøren på Gaddafis hode 24. august, etter at Gaddafi hadde flyktet fra Tripoli gjennom et nettverk av underjordiske tunneler. Håpet var at lojale personer rundt Gaddafi ville vende seg mot ham og sørge for at han ble pågrepet død eller levende.

Den amerikanske avisen New York Post slår fast på sin forside at Gaddafi ble drept New York Yankie-tilhenger (baseball), ettersom en av soldatene som pågrep Gaddafi, bærer en baseballhatt med logoen til New York-laget.

- En stor kriger
Verdensledere har i all hovedsak ytret glede over at Gaddafi nå er død. Ett unntak er Venezuelas president Hugo Chávez.

- De likviderte ham. Dette er en grov krenkelse. Vi skal huske Gaddafi resten av våre liv som en stor, revolusjonær kriger og martyr, uttalte Chávez, som har tidligere tilbudt Gaddafi eksil i Venezuela.

Nato-operasjonen i Libya har vart i seks måneder. Fredag sier Frankrike, som var en av pådriverne bak operasjonen, at oppdraget anses som avsluttet.

Kilder: BBC, The Times, Daily Mail.

Se ny video av pågripelsen. Vi advarer mot sterke bilder.

HTML EMBED
Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin