RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får seks millioner av Norge

Foto: BEHROUZ MEHRI (AFP)
Sist oppdatert:

Danmark trekker pengestøtten til Iran, mens Norge fortsatt overfører seks millioner kroner årlig.

Den danske regjeringen valgte denne uken å trekke sin støtte til narkotikabekjempelse i Iran gjennom FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).

- De iranske myndighetene har ikke lyttet, og dødsstraff brukes vilkårlig, selv for unge under 18 år og for mindre alvorlig narkotikakriminalitet. Derfor stopper vi og sender samtidig et klart signal til Iran om at den nåværende bruken av dødsstraff ikke er akseptabel, sa Danmarks utviklingsminister Christian Friis Bach i en uttalelse til Nettavisen onsdag.

Videre norsk støtte
Danmark støttet UNODCs landprogram i Iran med fem millioner danske kroner i året. Beslutningen ble kjent etter at Iran Human Rights i forrige uke la fram sine tall på henrettelser i Iran. Ifølge organisasjonen ble minst 580 mennesker henrettet i Iran i fjor, hvorav minst 76 prosent var dømt for narkotikarelaterte forbrytelser. Organisasjonen mener støtten indirekte bidrar til at flere personer blir henrettet for narkotikaforbrytelser.

Norge, som støtter UNODCs landprogram i Iran med seks millioner norske kroner årlig i tidsperioden 2011 til 2014, vil på nåværende tidspunkt ikke ta stilling til om støtten skal opprettholdes.

- UNODC vil i sommer legge fram en midtveisevaluering av landprogrammet i Iran, det er derfor ikke naturlig å kommentere videre norsk støtte på nåværende tidspunkt, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

UD: Tar det til etterretning
UNODCs landprogram for Iran består av tre delprogrammer. Danmark har tidligere støttet programmet som håndterer ulovlig smugling og grensehåndtering. Norge støtter imidlertid programmene som håndterer reduksjon av narkotikaetterspørsel og Hiv-kontroller, samt kriminalitet, strafferett og korrupsjon.

- At Danmark trekker sin støtte til et FNs program (UNODC) som fokuserer på smugling og grensekontroll i Iran, tar vi til etterretning. Norge har - uavhengig av den danske beslutningen - valgt ikke å støtte denne delen av FN-programmet, sier Andersen.

- Den norske støtten til UNODC i Iran går blant annet til forebygging av narkotikaavhengighet, Hiv-kontroller, forbedringer av rettsvesenet og korrupsjonsbekjempelse. En viktig del av dette arbeidet er å fremme etterlevelse av internasjonale konvensjoner og standarder, blant annet knyttet til rettssikkerhet og bruk av dødsstraff. Her gjør UNODC et svært viktig arbeid opp mot iranske myndigheter. UNODCs engasjement i Iran er også viktig ettersom en av hovedrutene for narkotika fra Afghanistan til det internasjonale markedet går gjennom Iran, sier underdirektøren.

- Fra norsk side kritiserer vi jevnlig Irans bruk av dødsstraff og de mange henrettelsene i landet, legger han til.

Ekstern evaluering
Den danske utviklingsministeren ba i fjor om en ekstern, dansk evaluering av Danmarks støtte til UNODC på bakgrunn av menneskerettighetssituasjonen i Iran.

- Evalueringen, som nettopp er gjennomført, peker blant annet på at innsatsen fører til flere fengslinger, og at vi ikke kan være sikre på at dette ikke også medfører flere henrettelser og krenkelser av menneskerettighetene, sa utviklingsminister Christian Friis Bach.

Danmark vil heller ikke omfordele støtten til noen av de andre delprogrammene under UNODCs landprogram i Iran, som blant annet Norge støtter.

- Dansk støtte vil i stedet gå til UNODCs arbeide i regionen, opplyste utviklingsministeren.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere