RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får skattekort, men får ikke jobbe

Sist oppdatert:
Fredag fortalte iBergen.no at innvandrere uten arbeidstillatelse har mottatt skattekort. - Dette skal ikke skje, Marta Johanne Gjengedal ved Bergens ligningskontor.

Det var før helgen at iBergen.no fortalte om politiets ønske om hyppigere kontroller av arbeidstillatelser hos mennesker med flerkulturell bakgrunn. Mot slutten av fjoråret ble blant annet flere serveringssteder stengt som følge av at de ansatte ikke hadde arbeidstillatelse.

- Man oppdager fra tid til annen at det er ulovlig arbeidskraft på disse stedene, sa avdelingdssjef ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt, Kjell Moe til iBergen.no da. Moe gjorde det da klart at hans avdeling ønsker hyppigere kontroller av nettopp dette.

Skattekort uten arbeidstillatelse
Kontorsjef ved Bergen kommunes kontor for sjenkesaker, Gro Gaarder, møter ofte problemstillingen og etterlyste før helgen orden i systemet. Gaarder viser blant annet til at hun har erfart at mennesker som mangler arbeidstillatelse likevel har skattekort.

- Dette skal i utgangspunktet ikke kunne skje, forteller avdelingssjef for publikumsavdelingen ved Bergen Ligningskontor, Marta Johanne Gjengedal til iBergen.no. Hun virker overrasket over informasjonen om at slikt kan ha skjedd.

Strenge rutiner
Ifølge Gjengedal har rutinene variert de siste par årene, ikke minst på grunn av tilpasning til EØS og Schengen-avtalen.

- Dermed kan det skje en glipp, men vi har faste rutiner. Vi er strenge, konstanterer Gjengedal.

Gjengedal forklarer at det ikke skal være mulig å få skattekort uten arbeidstillatelse. Eventuelt skal mottaker vise til at han eller hun har søkt om ny arbeidstillatelse, men da må denne personen ha mottatt arbeidstillatelse tidligere.

- Da kan søkeren få et midlertidig skattekort på seks måneder, forklarer Gjengedal.

- I tillegg trykkes eller stemples arbeidstillatelsens utløp på skattekortene, dermed får arbeidsgiver en god oversikt, forteller hun.

Gjengdal opplyser at ligningskontoret ukentlig er i dialog med politiet i Hordaland, i tillegg til at de mottar fortløpende oppdateringer av arbeidstillatelser på skjerm fra både politi og utlendingsmyndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere