Får strålingsmeldinger på radio hver time

Foto: Christian Aslund (Afp)

Japanske myndigheter er under press for å utvide evakueringssonen rundt det ødelagte atomkraftverket i Okuma.

31.03.11 12:31

På radioen i Fukushima-distriktet får innbyggerne nå høre hvilke strålingsnivåer som måles på timebasis. Høye nivåer av radioaktivitet er målt i en landsby utenfor evakueringssonen på 20 kilometer.

Strømmer rett ut i sjøen
Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) råder myndighetene i Japan til å utvide evakueringssonen fra 20 til 40 kilometer rundt det ødelagte atomkraftverket. IAEA melder at mulige radioaktive utslipp strømmer rett ut i sjøen ved anlegget. De siste målingene viser at nivået av radioaktiv jod i sjøvannet nær anlegget er 4385 ganger over de lovlige nivået, melder BBC News. Onsdag morgen ble det rapportert om nivåer opp mot 3500.

Målinger gjort i landsbyen Iitate 40 kilometer fra det katastroferammede atomkraftverket viser nivåer dobbelt så høye som nivået for evakuering, melder den japanske TV-stasjonen NHK World torsdag.

Funnene ble rapportert på et møte i Wien onsdag.

IAEA sier eksperter har målt nivået av jod 131 og cesium 137 i jorda rundt atomkraftverket 18. og 26. mars.

Krav om utvidet evakuering
IAEA sier nivåene av radioaktivitet som er påvist i Iitate ikke vil ha umiddelbare helsekonsekvenser, men kan være skadelige over tid.

Greenpeace er bekymret for befolkningen i området og mener at for lite blir gjort.

- Maksimal dose som er tillatt for allmennheten er 1000 mikrosievert i året, men om man bor i byen Iitate, som ligger 40 kilometer fra kraftverket, så får man den årlige dosen på drøyt fire dager under forutsetning av at folk er utendørs. Med tanke på at folk har vært der i snart tre uker, så er det klart at dette vil få langsiktige helsekonsekvenser. Situasjonen er spesielt akutt for gravide og små barn, uttalte Frode Pleym i Greenpeace til Nettavisen onsdag.

Les også: Han overtar ansvaret for atomkrisen

Torsdag var det demonstrasjoner utenfor hovedkontoret til kraftverksoperatør Tokyo Electric Power Company (TEPCO) i Tokyo. Myndighetene i Japan er under press for å utvide evakueringssonen.

1000 døde ligger igjen
Torsdag kom også meldingen om at nærmere 1000 omkomne som ligger igjen nær det katastroferammede kraftverket etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Grunnen til at de ikke er blitt hentet ut er at de er utsatt for høy radioaktiv stråling etter at de døde, og myndighetene vurderer hvordan de kan hentes ut uten at de som skal håndtere de døde blir utsatt for stor helserisiko, melder Kyodo News.

- Alvorlig og uavklart
Statens strålevern i Norge beskriver stadig situasjonen rundt Fukushima Daiichi-anlegget som alvorlig og uavklart.

Arbeidet med å få kontroll over situasjonen er svært vanskelig på grunn av strålenivåene, påpeker de.

Resultater fra strålevernets luftfilterstasjoner i Norge viser spor av jod-131 som har sluppet ut fra kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan. Verdiene er fremdeles lave og representerer ingen helserisiko for mennesker eller miljø, heter det i den siste meldingen fra Statens strålevern.

Foto: Google Maps

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.