*Nettavisen* Nyheter.

Får taushetsbelagt info fem ganger daglig

Foto: Kimberly White (AFP)

Politiet bruker informasjon om mobiltelefoner i svært stor skala.

12.04.10 10:08

Det er fortsatt uklart hvor vidt Norge kommer til å implementere det såkalte Datalagringsdirektivet til EU - et direktiv som i korte trekk går ut på å lagre alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på internett, fasttelefon og mobil - samt lokasjonsdata, altså hvor du og den du kommuniserte med befant seg.

Les også: PST-sjef advarer mot nei til datalagringsdirektiv

Høringsfristen går ut neste uke, og i den forbindelse har Post- og teletilsynet (PT) levert sin uttalelse. I motsetning til Datatilsynet har ikke PT tatt stilling til hvorvidt direktivet bør implementeres eller ikke, men har kommet med en del tekniske betraktninger fra et faglig standpunkt. De påpeker derimot at de ikke tar stilling til de prinsipielle sidene.

Det tilsynet derimot gjør er å legge fram statistikk om hvor ofte politiet i dag benytter muligheten til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra teleoperatørene. Det er PT som i dag gir politiet tilgang til dette.

Les også: Denne smellen hadde ikke Jens regnet med

Mer enn fem fritak gis daglig
PT opplyser at de i årets første tre måneder mottok 616 begjæringer om fritak fra taushetsplikten - altså nesten syv begjæringer hver dag. Av disse ga PT fritak for taushetsplikten i 469 tilfeller (76 prosent). Alle sakene skal omhandle telefon- og mobiltelefon. PT skal ikke ha behandlet noen saker angående utlevering av data tilhørende internettbruk.

73 prosent av sakene gjaldt ønske om utlevering av såkalt trafikkdata, altså hvem som har ringt og sendt meldinger til hvem og når det skjedde. 15 prosent av sakene gjaldt utlevering av geografisk lokasjonsdata - altså hvor personene befant seg på forskjellige tidspunkt.

Resten av tilfellene gjaldt utlevering av PUK-koder til SIM-kort, som er nødvendig for å få tilgang på informasjon som en er lagret på mobilen.

Ti nummer hver eneste dag
Til sammen ble det utlevert trafikkdata for 906 telefonnumre, altså litt over ti telefonnummer hver dag.

I 78 prosent av fikk politiet utlevert all tilgjengelig trafikkdata på et telefonnummer, mens de i resten av tilfellene fikk bare for en avgrenset tidsperiode.

Stor utlevering av geografisk plassering
PT ga politiet tilgang til såkalt «basestasjonssøk», altså hvor en telefon har befunnet seg på et gitt tidspunkt, 101 ganger i løpet av årets første 90 dager. Det var sporing for totalt 545 timer.

Sporing på mobiltelefon varierer betydelig i tid, og varierte ifølge PT fra 3 minutter til 60 timer.

Tilgang til mobiltelefoner
Politiet fikk også muligheten til å undersøke 122 forskjellige mobiltelefoner ved å få utlevert den såkalte PUK-koden, som gjør det mulig å overstyre SIM-koden på en mobiltelefon.

«Benyttes i et ikke ubetydelig omfang»
I sin høringsuttalelse skriver PT at «trafikkdata benyttes i et ikke ubetydelig omfang og at politiet anser dette som en effektiv etterforskningsmetode. Dette syn støttes også av PTs erfaring med at politiet ikke sjelden begrunner nye fritaksbegjæringer med å henvise til tidligere innvilgede fritak gitt av PT.»

Les også: - Nei, dette er ikke science fiction

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.