Får tilbake ni av hundene

Foto: Dyrebeskyttelsen

Eieren av gården der det ble funnet 101 hunder under kritikkverdige forhold, vegg i vegg med en cannabisplantasje, får tilbake noen av hundene.

I ferbuar i år gikk politiet til aksjon på en gård på Flateby i Enebakk etter at naboer hadde kommet med bekymringsmeldinger vedrørende hundeholdet på gården. Inne i låven ble det funnet 101 chihuahuaer vegg i vegg med en cannabisplantasje, skriver Romerikes Blad.

- Ni skal tilbakeføres
Etter å ha undersøkt stedet og hundene konkluderte Mattilsynet med at hundene levde under kritikkverdige forhold og at flere av dem led under det. Alle hundene ble derfor fjernet fra gården, og senere omplassert.

Nå har Mattilsynet bestemt at mannen som eier gården, skal få tilbake ni av hundene.

- Det stemmer at vi har fattet et vedtak om at ni av hundene skal tilbakeføres til eieren. Årsaken til det er at utgangspunktet for at hundene ble tatt fra ham var at det var alt for mange hunder der, noe som gjorde at de fikk for dårlig oppfølging. Vi mener at forholdene ligger til rette for at han kan ha et mindre antall hunder, fordi tidligere historikk viser at hundeholdet fungerte tilfredsstillende da han hadde færre hunder, sier distriktssjef i Mattilsynet i indre Østfold og Follo, Kirsti Ullsfoss.

Hun forteller at de har vært i dialog med mannen, og at han har lagt forholdene til rette slik at Mattilsynet ser at hundeholdet vil fungere fint.

- Vi kommer til å følge opp med tilsyn av hundene i forhold til stell, og for å se at det fungerer med et mindre hundehold for eieren, sier Ullsfoss.

- Naivt
- Det skulle de sist gang også, svarer Dyrebeskyttelsen til dette.

Også i 2008 avdekket politiet nemlig en cannabisplantasje og såkalte motehunder i den samme låven.

Nå er dyrebeskyttelsen mildt sagt skeptiske til at mannen får tilbake noen av hundene.

- Dette synes vi ikke noe om. I våre øyne har han bevist at han ikke er egnet til å ha hunder. Det er naivt av Mattilsynet å gi tilbake hunder til ham, sier Karen Andersson, leder i Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus.

- Undres hva de tenker
Hun lurer på hva Mattilsynet tror kommer til å skje når ni fertile hunder får komme tilbake til gården.

- Jeg undres hva de tenker. Neste år kommer hundene sannsynligvis til å ha gått fra å være ni til femti, om ikke hundre. Vi er ikke positive til dette, sier Andersson.

- Han får tilbake hundene på gitte vilkår, og vi kommer til å ha tilsyn med at det ikke utvikler seg på den måten, svarer Ullsfoss i Mattilsynet på det.

- Skjønner bekymringen
Mattilsynet forstår skepsisen, men mener vedtaket deres er gjort på et solid grunnlag.

- Jeg skjønner at bekymringen deres er i beste mening, men årsaken til at hundene ble tatt fra ham i februar, var at forholdene var som de var på grunn av at det var for mange hunder der, sier Ullsfoss i Mattilsynet i indre Østfold og Follo.

Hadde de vært det minste i tvil om at det er trygt å sende hundene tilbake til gården, så hadde de ikke gjort det, ifølge distriktssjefen.

- Vi har tro på at dette skal gå fint. Hvis ikke hadde vi ikke gitt dem tilbake, sier Ullsfoss.

Romerikes Blad har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med eieren av gården, men uten hell.

Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag