OSLO (Nettavisen): - Dette vil bli en jobb som krever mye ressurser.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup Dall-Larsen i helseetaten i Oslo kommune til Nettavisen om oppgaven de nå står foran. Den første forsendelsen med utstyr til vaksinering ankom fredag, og det første partiet med vaksinedoser er på vei.

- Har kommunen nå de ressurser de trenger - personellmessig og utstyrsmessig - for å klare dette?

- Vi fikk første levering av utstyr til vaksinering i dag, og det vil komme mer fortløpende. Personellmessig rigger vi oss for å håndtere vaksinasjonen i tett samarbeid med bydelene og relevante etater, sier Dall-Larsen, som svarer på vegne av helsebyråd Robert Steen (Ap).

Norge vil motta i underkant av 50.000 vaksinedoser i romjula, og de første dosene vil bli gitt til folk i Oslo-området.

Byrådet i Oslo presenterte fredag en plan for hvordan befolkningen i Oslo skal vaksineres mot koronaviruset.

Slik skal vaksineringen skje

Kommunen baserer vaksinasjonen på nasjonale retningslinjer og anbefalinger for vaksinasjon, og varsler at de vil dele vaksinasjonen inn i fire trinn:

  • I første trinn skal Oslos 4100 beboerne ved sykehjem vaksineres.
  • I andre trinn vil de eldre over 65 år bli vaksinert, en gruppe som utgjør rundt 80.000 innbyggere.
  • I tredje trinn vil innbyggere i alderen 18-64 med risiko for alvorlig sykdom og død få tilbud om vaksine.
  • Resten av innbyggerne over 18 år vil stå igjen til vaksinering i siste fase. Dette vil trolig være aktuelt tidligst nærmere sommeren 2021.

Må gis i to omganger

Vaksinen gis i to doser med tre ukers mellomrom. Oslo kommune forbereder seg på at det er Pfizer/BioNTech-vaksinen som kommer til Oslo først, heter det i en pressemelding fra byrådet i Oslo.

Vaksinasjonssteder i hver bydel

Oslo kommune varsler at de vil opprette et vaksinasjonssted i hver bydel for å sikre tilstrekkelig nærhet til befolkningen. Hvert vaksinasjonssted skal kunne bygge opp kapasitet for å ta unna inntil 4200 vaksinasjoner per uke avhengig av bydelens størrelse og alderssammensetning.

Kjartan Sverdrup Dall-Larsen sier til Nettavisen at Oslo kommune planlegger å løse dette innenfor de rammene de har og at man ikke regner med å hente folk tilbake fra ferie.

- Avhengig av volumet på vaksiner vil vi fortløpende vurdere behovet for ekstra ressurser, sier han.

- Kan vi risikere at vaksineringen i perioder svekker andre deler av helseapparatet?

- Nei, planen er at man skal kunne drifte et så ordinært helsetilbud som mulig parallelt med vaksineringen. Vi har allerede god erfaring med dette fra testing og annet korona-arbeid i år, men det krever mye av kommunen å stå i alle disse prosessene samtidig.