RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får varige mén etter akeulykke

Foto: Martin Lundsvoll (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Sjuåringen fikk varige hodeskader etter akeulykke på skolen. Nå krever foreldrene hjelmpåbud.

Jens Emil Hval (7) ligger på Sunnaas med varige hode-skader, etter en stygg akeulykke på Riddersand skole. Nå har foreldrene anmeldt skolen. De krever at det innføres hjelmpåbud.

Les saken på Romerikes Blad

«Mamma. Hjelp.»

Det er 12. februar på Ullevål universitetssykehus. Det er tre dager siden Jens Emil Hval (7) ble lagt i kunstig koma, etter en dramatisk akeulykke på Riddersand skole i Fet.

Det er morsdag. Og Heidi Hillingseter ønsker seg bare én ting: At gutten hennes skal våkne – og at han er den samme som før.

- Vi fikk beskjed om at han kanskje ikke ville få tilbake den gamle personligheten sin. Det var derfor en helt utrolig følelse å høre han rope på meg. Ordene «Mamma. Hjelp» er den beste morsdagsgaven jeg noen gang har fått. Da skjønte jeg at gutten min var tilbake, forteller Hillingseter.

Les også:

Politiet: Skal undersøke omstendighetene

Kommunen: Tilsynet var ansvarlig

- Knakk sammen
Selv om sjuåringen kjente igjen moren, var det tydelig at ikke alt var som før. Da Jens Emil våknet fra koma, var han lam på hele venstre side. I tillegg ble det konstatert brudd i hodeskallen og blødning i hjernen.

Noen dager seinere fikk foreldrene skrekkbeskjeden: En ct-undersøkelse viste at Jens Emil var påført varige hodeskader. Han måtte til Sunnaas sykehus for opptrening.

- Vi forsøkte hele tiden å tenke positivt. Men da jeg fikk beskjed om hjerneskaden, knakk jeg sammen. Da skjønte jeg omfanget, forteller hun.

I helgen – en måned etter den alvorlige ulykken – var Jens Emil på sin første permisjon siden ulykken. Etter å ha tilbrakt flere uker på sykehus og på Sunnaas, fikk sjuåringen endelig komme hjem til foreldrene i Fet.

- Det er godt å ha ham hjemme, selv om det bare er for noen dager. Hvor lenge han må være på Sunnaas vet vi ikke. Det kan være snakk om flere uker. Hva som skjer etterpå vet vi heller ikke, sier pappa Kent Hval.

Politiet: Skal undersøke omstendighetene

Hjelmpåbud
Foreldrene er fortsatt ikke sikre på hvordan den tragiske akeulykken skjedde. Ulykken skjedde i et friminutt, i en akebakke utenfor skolens område.

- Det var ingen voksne som var til stede. Vi har hørt flere versjoner om hva som skjedde, forteller moren.

Hun forteller at flere foreldre ved skolen har tatt kontakt og forteller de er bekymret for sikkerheten på skolen.

Hval og Hillingseter reagerer sterkt på skolens håndtering av saken, både før og etter ulykken.

- Skolen har brutt alle sikkerhetsregler. De har tillatt aking utenfor skolens område, uten tilsyn av voksne. Det er uansvarlig, mener Hillingseter.

- I tillegg opplever vi at skolen dysser ned ulykken i ettertid. Det er sendt ut en beskjed om at det har skjedd en liten ulykke, og at det går bra med gutten. Det framstår ikke som en riktig beskrivelse av situasjonen, legger hun til.

Foreldrene har nå anmeldt Riddersand skole til politiet.

- Vi vil at de som hadde ansvaret, skal ta ansvaret. I tillegg håper vi at akerutinene på skolen blir endret. Vi får ikke gjort om det som skjedde med Jens Emil, men vil hindre at det samme skjer med andre, sier moren.

Hun ønsker nå at det skal innføres hjelmpåbud i forbindelse med aking på skolen.

- Hvordan tror du et slikt forslag blir mottatt?

- Vi bruker hjelm når vi sykler og går på skøyter, hvorfor skal vi ikke bruke det når vi aker? Den dagen dette skjedde var det speilblank is i akebakken, sier Hillingseter.

Har glemt leverpostei
Jens Emil er nå på bedringens vei, selv om det fortsatt er uklart hvor omfattende hjerneskaden er.

- Om fem år kan han plutselig få epilepsi, sier morgen.

Ifølge henne sliter sjuåringen med korttidsminnet. Hun ser likevel lyst på situasjonen:

- I starten var han delvis lam og måtte sitte i rullestol. Nå farter han rundt på sparkesykkel. Jeg har fått den rampete gutten min tilbake. Det synes jeg er fantastisk, sier Hillingseter.

- Det er selvfølgelig mye han må lære seg på nytt. Da jeg nylig spurte om han ville ha leverposten, svarte han: «jeg husker at jeg liker det, men husker ikke hvordan det smaker», forteller moren.

Lørdag fikk han lov til å ha et kort besøk av bestekompisene sine. Søndag kveld var han tilbake på Sunnaas.

Les flere saker i Romerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere