Gå til sidens hovedinnhold

Får veksle 30.000 kr i mynt

Spilleavhengige «Jens» håpet det skulle bli vanskeligere å spille da seddelforbudet ble innført. Der tok han feil. Se video.

(iBergen.no) Seddelforbudet, som i fjor sommer ble innført på spilleautomatene, hadde som hensikt å få de avhengige til å spille mindre. Forbudet har for så vidt hatt sin misjon med fallene omsetningstall for automatbransjen, men de som sliter tyngst har ikke fått det så mye bedre.

- Ingen effekt
- Seddelforbudet har ikke hatt noen effekt. Vi får veksle opptil 30.000 kroner i mynt på stedene vi spiller likevel. Jeg hadde håpet det skulle bli vanskeligere for oss - det er tross alt tyngre å gå i banken å veksle for å spille, sier «Jens» som for lengst har spilt vekk både hus, familie og en lang rekke med jobber.

- Jeg har én million i gjeld som kun stammer fra spilleautomater. Det meste jeg har vekslet inn på ett og samme sted på en dag er 15.000 kroner. Det er helt sykt, sier «Jens» som har slitt med problemet i 12 år.

Åpenlys veksling
iBergen.no var med «Jens» og en kamerat for å se vekslingen med egne øyne.

Trykk på videovinduet øverst i artikkelen for å se vekslingen.

Og det tok bare et halvt minutt før vi var vitne til at den første rullen med 20-kroninger ble overlevert til en kar som hang på automatene. Selv vekslet «Jens» inn 1000 kroner i sedler og fikk igjen like mye i mynter fra en egen vekslekasse.

På et annet av stedene vi var innom hadde til alt overmål lokalet en egen veksleautomat under disken. 500-lappen ble matet inn i automaten og ut strømmet det 20-kroninger.

- De bensinstasjonene og tippekioskene som har flest spillere har veksel under kassen - det er helt normalt og det veksles åpenlyst, forteller «Jens».

- Ulovlig
Rådgiver i Lotteritilsynet, Kåre Eide, mener vekslingen er ulovlig. Men han presiserer at det ikke er så veldig lett å skjønne at en vekslekasse er i strid med lovverket.

- Vi sendte ut et skriv i sammenheng med seddelforbudet om at det var ulovlig å ha veksleautomater i samme lokale som gevinstautomater. Noen dager etter dette kom det en presisering fra departementet som sa at det heller ikke var lov med andre vekslingsformer som egen vekslekasse ment på veksling til gevinstautomater.

Lotteritilsynet får masse tips fra publikum på ulovlig veksling og mange av disse tipsene blir fulgt opp.

- Men igjen så er det vanskelig å håndheve når vi ikke er der når det skjer. Så er det måten vekslingen gjøres på - er det bare veksling til gevinstautomater.

En sentral kilde som iBergen.no har snakket med, bekrefter at det veksles flere titalls tusen hver dag. Omsetningen til spillstedene kan fort komme opp i en halv million kroner i året.

- Vi er ikke et sosialkontor
Det svarer daglig leder på Esso-stasjonen i Fyllingsdalen som innehar en av stedene det spilles mye på automater.

- Vi er ikke et sosialkontor og jeg må opprettholde butikken min. Folk får ta vare på seg selv, sier innehaver av Esso Fyllingsdalen, Karsten Sælensminde til iBergen.no.

Sælensminde sier han har hatt vekslekasse i mange år med tanke på vaskehallen han har.

- Vi forholder oss til de lover og regler som foreligger. En kan ikke nekte folk å veksle, sier Sælensminde som mener han holder seg innenfor presiseringene fra departementet om ikke å ha egen vekslekasse.

Kollega på Hydro Texaco i Drotningsvik er ukjent med presiseringene fra departementet.

- Det må da være entreprenøren sitt ansvar å informere om. Vi har også hatt vekslekasse en stund og hadde i sin tid en vekslekasse med sedler slik at spillerne kunne få veksle tilbake myntene de vant, sier innehaver Geir Osland til iBergen.no.

- Mange steder har flere titalls tusen kroner i vekslekassen, er dette noe du kjenner deg igjen i?
- Jeg vil ikke forholde meg til slike summer - så gale er det ikke hos oss, sier innehaveren som ikke kommer på hvor mye som blir vekslet i kassen hans daglig.

- Men hva med det moralske ansvaret her da?
- Inntektene fra automatene gir oss flere hundre tusen kroner i året og det gjør at vi kan drive tryggere. Men jeg mener likevel at automatene er et onde og ser faktisk frem til at de forsvinner, påstår Osland.

Frem til automatforbudet trer i kraft 1. juli i år, vil nok spillstedene fortsette å veksle.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå