*Nettavisen* Nyheter.

Fare for høy vannstand - Bryggen kan bli oversvømt

Vannstanden kan bli opp mot 1,3 meter over normalen i Oslofjorden. Over store deler av landet er det ventet svært høy vannstand de neste dagene.

13.01.20 20:30

I områdene langs Oslofjorden er det ventet at sjøen går mellom 90 og 130 centimeter over sine bredder natt til onsdag, ifølge meteorologene.

Enkelte steder, som i Agder, Telemark og Vestfold kan vannet stige 105 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene, opplyste meteorologene i sitt oransje farevarsel mandag ettermiddag.

– Oransje farevarsel betyr at det er en alvorlig situasjon, og at en må være forberedt, opplyser Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK.

Les også: Mange snøskred i Finnmark – flere er evakuert

Farevarselet er sendt ut for fylkene Møre og Romsdal, Vestland, Agder og områdene langs Oslofjorden. Den høye vannstanden kan blant annet føre til at Bryggen i Bergen blir oversvømt.

Klikk på bildet for å forstørre. Meteorologene har ut farevarsler for høy vannstand i flere fylker.

Meteorologene har ut farevarsler for høy vannstand i flere fylker. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Advarer

På Vestlandet sør for Stad ventes det vannstand opp mot 80 cm over normalen. Særlig på nattetid natt til onsdag og onsdag ettermiddag er det ventet høy vannstand.

I Møre og Romsdal ventes det vannstand opp mot 75 centimeter over normalen. Den vil trolig være på det høyeste mellom klokken 13 og 15 onsdag.

«Ny uke, nye lavtrykk! Ukas vær i #Norge kort oppsummert: høy vannstand, en del vind, av og på med nedbør og plussgrader fra Nordland og sørover.», skriver meteorologene på Twitter.

Se video av lavtrykkene øverst i saken.

Med farevarsel for svært høy vannstand flere steder i landet, går Hovedredningssentralen i Sør-Norge nå ut med en advarsel:

- Det er en alvorlig situasjon. Sjekk båter og fortøyninger, skriver de på Twitter mandag kveld.

Les også: Fem varmerekorder satt i Trøndelag

Fullmånen har noe av skylden

Det er en rekke faktorer som sammen skaper den høyeste vannstanden på lang tid:

– For det første er det fullmåne nå om dagen, og det øker vannstanden. I tillegg er det er kraftig lavtrykk over Island nå, som også rammer Norge. Når trykket i luften er lavt, så «dras» vannet oppover, på samme måte som det «dyttes» nedover når det er høytrykk, forklarer statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. HØY VANNSTAND: Meteorolgisk institutt har sendt ut farevarsel om høy vannstand flere steder i landet. Her fra Bryggen i Bergen 12. januar 2017.

HØY VANNSTAND: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om høy vannstand flere steder i landet. Her fra Bryggen i Bergen 12. januar 2017. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

En tredje medvirkende faktor gjør at det kun er kraftig regnvær som mangler før alle årsakene til høy vannstand er i boks:

– Det vil komme ganske kraftig vind inn over Sør-Norge fra sørvest, som også gjør at vannet vil stige.

– Oransje farevarsel betyr at det er en alvorlig situasjon, og at en må være forberedt, opplyser Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK.

Klikk på bildet for å forstørre. HØY VANNSTAND: Vannet stiger godt inn på parkeringsplassen ved Øyrane Torg i Arna i januar 2017.

HØY VANNSTAND: Vannet stiger godt inn på parkeringsplassen ved Øyrane Torg i Arna i januar 2017. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Bergen og Bryggen utsatt

Det er ikke småtteri som er meldt. Alle bildene ovenfor er fra da vannet gikk over sine bredder i Bergensområdet i 2017. Da var vannstandsnivået på 219 centimeter på det høyeste.

– Natt til onsdag venter man et vannstandsnivå på 223 centimeter, forteller Sarchosidis.

Hvis prognosen slår til vil dette bli den høyeste vannstanden som er målt i Bergen siden 2005, ifølge Kartverket. Da var vannstandsnivået, som førte til at havet flommet inn over Bryggen, 224 centimeter høyt.

Direktør i Stiftelsen Bryggen, Bernt-Håvard Øyen er ikke bekymret:

– Husene som står der har stått der i 300 år, og er bygget for å tåle vann. Så lenge det ikke blir ekstremt, så skal de tåle dette, sier han til Nettavisen.

Flere steder i landet får høy vannstand

Vannet har allerede begynt å stige flere steder i landet. Sarchosidis holder til i Tromsø, og der merket man det høye havnivået allerede i går:

– Dette vil skje i fire ulike runder med flo, forteller han.

– Man hadde én i går, før det skjer på nytt mandag ettermiddag. Deretter vil man ha en ny runde natt til onsdag, før det igjen vil stige onsdag ettermiddag.

Mandag ettermiddag er det gult farevarsel for Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark, samt områdene Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. På det høyeste vil man her få en vannstand estimert til 55 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene.

Tirsdag ettermiddag mellom klokken 12 og 15 er det Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag som får det verst, ifølge farevarselet.

Det oransje farevarselet for onsdag gjelder Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad, Agder, Telemark og Vestfold.

Klikk på bildet for å forstørre. FLOM: Slik så det ut på Bryggen i 2005, da var vannstanden 224 centimeter på sitt høyeste - en centimeter høyere enn det som er meldt onsdag.

FLOM: Slik så det ut på Bryggen i 2005, da var vannstanden 224 centimeter på sitt høyeste - én centimeter høyere enn det som er meldt onsdag. Foto: Marit Hommedal (SCANPIX)

– Kan oppleves rart

Sarchosidis sier at mange kanskje vil oppleve den høye vannstanden som litt rar:

– Mange forbinder jo høy vannstand med stormflo, regn og vind. Nå er det jo ikke noen storm det er snakk om, så da vil kanskje det hele føles litt rart.

Meteorologisk institutt anbefaler publikum om å sjekke fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag