RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fare for høyere fastrente

Sist oppdatert:
Etter et historisk ras i fastrentene denne våren, peker pilene for første gang siden mars oppover igjen. Vurderer du å binde boliglånet, bør du følge utviklingen de neste dagene tett
Fastrentetilbudene fra bankene er blitt stadig bedre utover forsommeren, i takt med at renten på statsobligasjoner har rast i det profesjonelle markedet. Du kan nå binde i fem år ned mot 5 prosent blank og i ti år rundt 5,5 prosent.

Når bankene setter sine fastrentetilbud, ser de på hvilken avkastning statsobligasjoner gir i proff-markedet. Og for statsobligasjoner med lange løpetider har denne avkastningen i vår stupt til de laveste nivåene siden rundt 1960.

Men denne uken har fallet stanset, og avkastningen på statsobligasjoner har steget markant, både i Norge og i USA.

Avkastningen på en tiårig norsk statsobligasjoner var på slutten av forrige uke nede i 4,22 prosent. I går ettermiddag sluttet den på 4,53 prosent.

I USA har nivået vært enda lavere. Der var avkastningen rundt 3,1 prosent da uken begynte. Nå er den oppe i 3,36 prosent.

Dette reflekterer at markedsaktørene er blitt litt mer optimistiske til utsiktene for økonomien. En så lav rente som vi nå har sett betyr at man ser mørkt på veksten i økonomien og på selskapenes overskudd - og at man tror inflasjonen blir veldig lav eller helt borte.

De fleste aktørene tror fortsatt at de flytende rentene vil falle i Norge, fordi Norges Bank er ventet å kutte sin styringsrente markant, men det er ikke uvanlig at de faste rentene begynner å stige mens de flytende fortsatt faller.

Bedre USA-tall
Hovedgrunnen til oppgangen i de faste rentene er vurderinger av den amerikanske økonomien - som er den store motoren i verdensøkonomien.

Den store skrekken - som har sendt rentene ned til bunnrekorder - er at den amerikanske økonomien skal ende opp med så lav vekst og dårlig etterspørsel at man får deflasjon, altså fallende priser. Dette er gift for økonomien - det fører til en ond spiral av fallende investeringer og forbruk.

Men denne uken har det kommet flere indikatorer på at den faren kanskje ikke er så stor likevel. Det gjelder amerikanske tall for boligbygging, prisvekst og aktivitetsnivå i bedriftene.

Alle disse tallene har denne uken overrasket i en retning som indikerer økt aktivitet og vekst.

Henger etter
Når det gjelder fastrenten til bankene, fastsettes denne ikke daglig, slik det skjer i proffmarkedet. De fleste bankene har nok ikke fått med seg rentebunnen i de tilbudene som ligger ute nå, så det er dermed heller ikke gitt at de vil øke sine fastrentetilbud basert på denne ukens renteoppgang.

Men dersom oppgangen fortsetter, vil bunnen ganske sikkert være passert for bankenes fastrentetilbud - i alle fall i denne omgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere