*Nettavisen* Nyheter.

Fare for ny sykepleierstreik

 

Leder for Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By, under fjorårets streik. I bakgrunnen er streikende sykepleiere fra Godthaab Helse og Rehabilitering og Ullevål Pasienthotell, Eurest AS. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Torsdag starter meklingen mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Om det ikke blir enighet, går 49 sykepleiere fredag ut i streik.

28.08.19 19:03

Forhandlingene står om sykepleiernes minstelønnsgaranti. Ifølge Norsk Sykepleierforbund (NSF) tjener sju av ti sykepleiere med mer enn ti års ansiennitet og som er omfattet av Pleie- og omsorgsoverenskomsten i NHO Service og Handel, mindre enn minstelønnsgarantien i de andre tariffområdene for norske sykepleiere.

– Vår erfaring er at vare medlemmer sakker akterut lønnsmessig i dette tariffområdet, særlig de med ansiennitet over 6 år. Uranienborghjemmet ble i juni i år før tilbake til Oslo kommune. I snitt gikk de ansatte opp 40 000 kroner ved tilbakeføringen til Oslo kommune. Sykepleierne med 10 års ansiennitet eller mer fikk, med unntak av en enkelt sykepleier, mellom 35 000 og 107 000 kroner mer i lønn, sier forbundsleder Eli Gunhild By til NSF.

Les også: Ny skolestreik for klimaet 30. august

I første omgang vil NSF ta ut til sammen 49 sykepleiere i Oslo, Hordaland, Oppland og Troms i streik fra fredag morgen.

På den andre siden av forhandlingsbordet har arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Handel varslet lockout for ett enkelt NSF-medlem dersom meklingen som har frist til midnatt torsdag ikke fører fram.

Les også: Regjeringen stanser sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd

I fjor streiket NSF i 28 dager i samme tariffområde før streiken ble stanset gjennom tvungen lønnsnemnd.

– Vi forventer at vi denne gang som part kan få fremme og få gjennomslag for sykepleiernes krav innenfor rammene av arbeidslivets spilleregler, uten at andre behøver gripe inn. Dette er en viktig sak som har bred støtte blant våre 119.000 medlemmer, sier Eli Gunhild By.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.