*Nettavisen* Nyheter.

Fare for oversvømmelser og ras

Foto: (StormGeo)

Store nedbørsmengder onsdag gjør at NVE advarer.

06.10.10 07:17

Onsdag skal det regne kraftig på Sør- og Østlandet, melder StormGeo på sine nettsider. Grafikken viser at det er landets sørlige og sørvestlige deler som rammes hardt fra klokken 8 onsdag og 24 timer fram i tid.

Middelflom

I den anledning advarer NVE mot mye vann og fare for ras. Varselet gjelder for Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og Oslo og Akershus.

Sjekk været der du bor

- Det er ventet til dels store nedbørsmengder over store deler av Sør-Norge onsdag 6. oktober. Vannføringen i området er allerede stor for årstiden og vil som følge av nedbøren onsdag 6. oktober stige til nivåer rundt middelflom men ikke over nivået for femårsflom.

Meldingen fra NVE er at store nedbørsmengder medfører økt fare for skred, spesielt langs bekker og elver med stor vannføring.

- Elvene er brattere på Vestlandet enn lenger øst. Så her renner vannet raskere bort, og faren for oversvømmelse er ikke like stor.

Heter det i meldingen fra Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

75 millimeter

- En front som nå ligger over Nordsjøen kommer inn over landet onsdag morgen. Denne vil bevege seg sakte over Sør-Norge. Sammen med pålandsvind fra sør og sørvest, vil dette forsterke nedbørsmengden, særlig over Vestlandet og sørover. Enkelte steder vil det kunne komme opp i 75 millimeter med nedbør i løpet av det følgende døgnet, sier meteorolog Ina Ynnesdal Sulen til Nettavisen.

Helt lokalt er det lurt å ta en titt i avløpene rundt huset ditt, opplyser StormGeo. Fjern løv og annet rusk som kan hindre vannet i å renne bort.

Du må også være oppmerksom på at det både kan være vann, jord og stein i veibanen. Tipset er å senke farten når du er på veien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.