Fare for storflom i Sogn og Fjordane

Bilde av smeltevann på Harbardsbreen i Sogn. Bildet er tatt 12. august.

Bilde av smeltevann på Harbardsbreen i Sogn. Bildet er tatt 12. august. Foto: HYDRO/NTB Scanpix

Politiet har satt krisestab i påvente av en ukontrollert flom av smeltevann fra Harbardsbreen og ned i Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.

21.08.15 17:30

Meldingen fra politiet kom ved 13.30-tiden fredag. Begrunnelsen for å sette beredskap er den varslede flommen.

– Det er i lengre tid ventet en såkalt jøkulhlaup, at store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen skulle komme, men vi har ikke visst når. Nå er den imidlertid startet, sier vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt i Norges Vassdrags- og energidirektoratet (NVE) til NTB.

Enorme vannmengder

NVE sendte fredag to felthydrologer til Fortunsdalen i Luster kommune. Hydrologen kunne fastslå at jøkulhlaupet er i gang. De observerte en meter lavere vannstand og stor vannføring ut av brefronten. Direktoratet venter at jøkulhlaupet vil gå fredag eller lørdag.

Vannmengden det er snakk om er beregnet til mer enn seks millioner kubikkmeter. For fem år siden kom det 5,5 millioner kubikkmeter fra breen.

Hydro har plass til om lag 3,5 millioner kubikkmeter i sitt vannmagasin nedenfor breen, men hadde større kapasitet i 2010.

Vannmagasinet er tappet ned for å ta unna en del av smeltevannet. Det er imidlertid ventet at dette magasinet vil bli helt fylt og at en flom nedover i dalen ikke er til å unngå.

Høy beredskap

Det er satt i verk høy beredskap innerst i Lustrafjorden i Sogn og Fjordane grunnet flomfaren.

– Først blir det spylt ut en del steinblokker, sand og grus, men det er hovedsakelig vannet som kommer etterpå som er problemet, sier regionsjef Brigt Sandal i NVE.

Han befinner seg i Førde, men følger situasjonen tett sammen med Hydro, kommunen og politiet.

– Vannet vil først renne ned i et av Hydros vannmagasiner. Når det er fullt, renner det videre nedover Fortunsdalen mot Skjolden, forklarer Sandal.

Ikke evakuert

Politiet har foreløpig ikke evakuert noen beboere som følge av en mulig flom og ras fra Hardbardsbreen innerst i Lustrafjorden.

– Vi har ikke evakuert noen i området, men vil sende ut et forhåndsvarsel til dem som bor i Skjolden og oppover i Fortunsdalen om at det kan skje i løpet av det neste døgnet, sier operasjonsleder Espen Gulliksen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB fredag ettermiddag.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange mennesker som er i fare dersom flommen kommer, men det skal dreie seg om et mindre antall innbyggere.

– Vi vurderer fortløpende behovet for innsatsen og orienterer oss med lokale ressurser som Hydro, NVE og fylkesmannsberedskapssjefen, sier han.

Det blir sendt folk innover i dalen for å varsle turgåere og andre som oppholder seg i terrenget.

Hydro har kapasitet til å ta unna vannet de første timene. Røde Kors stiller foreløpig med to mann og en firehjuling. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.