*Nettavisen* Nyheter.

Faremo åpner for gjennomgang av rettspsykiatrien

Oslo (NTB): Justisminister Grete Faremo (Ap) nedsetter et utvalg som skal se på rettspsykiaternes rolle i en rettssak. Utvalget skal nedsettes når terrorrettssaken er over.

- Mye kan tyde på at det medisinske prinsipp er utilstrekkelig, sier Faremo til Aftenposten. Hun vil nå ha en omfattende gjennomgang av rettspsykiatrien i kjølvannet av terrorsaken.

- Det er et historisk grep vi nå tar. Det er et riktig grep i lys av den forferdelige hendelsen og rettssaken vi står overfor, og av hensyn til folks rettsfølelse, sier Faremo.

Utvalget som regjeringen nå vil sette ned skal se på straffelovens regler om tilregnelighet og hvordan dagens system fungerer. Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett.

- Jeg mener utvalget må vurdere hvordan sakkyndige skal brukes i straffesaker der det er tvil om gjerningsmannens tilregnelighet, sier hun.

Faremo understreker at rettspsykiatrien fortsatt skal være en viktig fagdisiplin for jurister når de skal treffe vanskelige avgjørelser, men er åpen for at man kan lære noe av terrorsaken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.