Faren: - Forrædere burde bli skutt

Foto: Reuters.

Faren til den drepte spionen, Alexander Litvinenko, trygler Vladimir Putin om tilgivelse.

03.02.12 21:31

Den russiske avhopperen og tidligere FSB-agenten (tidligere KGB), Alexander Litvinenko (43), ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 på en London-pub i november 2006.

Litvinenko, som var en høylytt Putin-kritiker, ble innlagt på sykehus og døde kort tid etter. Fra dødsleiet anklaget Litvinenko daværende president Vladimir Putin for å ha beordret giftattentatet.

Kritikk mot Putin
Faren til den drepte spionen, Valter Litvinenko (73), rettet krass kritikk mot Putin og det russiske regimet etter drapet på sønnen.

- Jeg er sikker er på at det var de hemmelige tjenestene som fikk ordre fra Vladimir Putin, sa faren i et intervju i 2006.

Forrige uke ble det antydet at Litvinenko hadde jobbet som en konsulent for britisk etterretning og gitt dem råd om organisert kriminalitet i Russland.

Dette skal angivelig ha fått faren til å endre mening om sønnen.

Denne uken gikk faren ut og beklaget offisielt for sine anklager mot Putin, som stiller som presidentkandidat i vårens valg.

- En skam for familien
Nå håper faren at han skal bli tilgitt av russiske myndigheter, slik at han kan vende tilbake til hjemlandet fra eksil i Italia.

Valter Litvinenko har til og med gått så langt at han kaller sin egen sønn for en forræder.

- Han er en skam for familien, sa faren i et intervju med russisk TV.

- Hjelp en gammel mann med å komme tilbake til sitt land, fortsatte faren.

Foto: Bertrand Langlois

- Burde bli skutt
Valter Litvinenko henvendte seg også direkte til Putin, som antas å bli landets nye president etter valget til våren.

- Vladimir Putin, om du ser på dette programmet, så vær snill og tilgi meg for alt det krenkende jeg sa og skrev om deg, og for alt hatet jeg rettet mot deg, sa faren.

- Hvis jeg bare hadde visst at sønnen min jobbet for britisk etterretning, så ville jeg ikke ha snakket om dødsfallet hans. Han kunne gjerne ha blitt skutt som en dobbeltagent. Forrædere burde bli skutt, sa faren.

Britiske politimyndigheter har utpekt den russiske politikeren Andrey Lugovoi som hovedmistenkt i drapssaken. Lugovoi var tidligere agent i det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Russland nekter imidlertid å utlevere ham til britene.

Kilder: The Telegraph, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag