Faren advarte USA mot sønnen

Foto: HO (Reuters)

Faren advarte myndighetene. Nå er sønnen siktet for å ha forsøkt å sprenge et passasjerfly.

27.12.09 13:02

Den velstående, nigerianske bankmannen Alhaji Umaru Mutallab advarte amerikanske myndigheter i forrige måned mot sønnen Umar Farouk Abdulmutallabs (23) ekstreme, politiske holdninger, melder CNN.

Amerikanske kilder bekrefter at de opprettet en mappe på 23-åringen, men valgte ikke å sette ham på listen over passasjerer som ikke får fly.

Abdulmutallab ble formelt siktet av en amerikansk dommer ved Michigan sykehus, hvor han får behandling for brannskader han pådro seg under det angivelige terrorforsøket.

- Smilte til dommeren
Den siktede skal ha smilt da han ble trillet inn til dommeren i en rullestol av sikkerhetsagenter, melder BBC.

Abdulmutallab har trolig skjult eksplosivene ved å sy dem inn i underbuksen sin. 23-åringen skal ha forsøkt å detonere den primitive bomben like før landing om bord på Northwest Airlines Flight 253, men han mislykkes i sitt forsøk og ble overmannet av andre passasjerer.

Hendelsen fant sted på første juledag da flyet som var på vei fra Amsterdam, skulle lande på den internasjonale flyplassen i Detroit.

Abdulmutallab er en tidligere ingeniørstudent ved den prestisjetunge University College London. Faren skal i løpet av den siste tiden ha uttrykt bekymring for sønnenes voksende, ekstreme, politiske holdninger.

Allerede i november måned skal faren ha tatt kontakt med amerikanske myndigheter ved USAs ambassade i den nigerianske hovedstaden Abuja og varslet dem om sønnen.

Oppført på overvåkingsliste
Kilder i Washington har opplyst til flere nyhetsbyråer at Abdulmutallab var på en såkalt overvåkingsliste, som inneholder mer enn en halv million individer. Denne listen går under navnet Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE).

Ifølge en innledende FBI-analyse inneholdt bombeanordning det høyantennelige plastiske sprengstoffet PETN, også kjent som pentaerytritol.

Det samme eksplosivet ble brukt av den såkalte «skobomberen» Richard Reid, som soner en dom for å ha forsøkt å sprenge et passasjerfly i julen 2001.

Abdulmutallab skal ha forsøkt å detonere bomben, men uten å lykkes. Ifølge ubekreftede meldinger skal 23-åringen ha opplyst at han hadde forbindelser til terrororganisasjonen Al-Qaida, og fikk sprengstoffet i Jemen etter en måned med opplæring.

Foto: - (AFP)

Hyllet som helt
Abdulmutallab gikk på toalettet 20 minutter før landing, og da han kom tilbake, unnskyldte han seg med at han hadde mageproblemer og trakk et teppe over seg.

- Deretter hørte andre passasjerer smell som kunne ligne kinaputter, den kjente en odør, og noen så at Abdulmutallab sine bukser, bein og veggen på flyet sto i brann, opplyser det amerikanske Justisdepartementet i en uttalelse.

Den nederlandske turisten Jasper Schuringa (32) har fått æren av å overmanne den angivelige terroristen, og er allerede hyllet som en helt på Internett, ifølge BBC.

- Han var faktisk en normal person. Han var svært redd og hadde et skrekkslagent ansiktsuttrykk. Han gjorde ingen motstand, forteller Schuringa.

- Jeg snakket også med en av nederlenderne som satt ved siden av ham, som sier han var en hyggelig og høflig mann. Så han var en person man ikke skulle tro var i stand til å gjennomføre en slik forbrytelse, sier Schuringa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.