Faren hevder søstre blir holdt i Syria mot sin vilje

De to norsk-somaliske søstrene som skal ha dratt til Syria, blir holdt i landet mot sin vilje og vil hjem, ifølge faren. - I så fall er det svært alvorlig, sier UD.

Oslo (NTB): Søstrene skal tirsdag kveld ha vært i kontakt med sin mor og bror i Norge og fortalt at de holdes i Syria mot sin vilje, opplyser faren til NRK. Han er i den tyrkiske grensebyen Antakya for å forsøke å spore opp døtrene og bringe dem hjem til Norge.

- De angrer på det de har gjort og vil hjem, sier faren.

Faren har hele tiden etter at han kom ned til grenseområdet i Tyrkia, trodd at de to jentene ikke hadde kommet seg inn i Syria, men befant seg på den tyrkiske siden av grensen. Jentene har imidlertid fortalt ham at de er i Syria, men at de ikke er sikre på hvor.

UD: - Svært alvorlig
Utenriksdepartementet vurderer saken som svært alvorlig hvis farens opplysninger er korrekte, men pressekontakt Frode Andersen understreker at departementet fortsatt vet for lite til å foreta seg noe. Det er dessuten fortsatt for tidlig å vurdere hva norske myndigheter kan foreta seg.

- Vi er ikke blitt kontaktet av familien i lys av disse nye opplysningene, så det første vi må gjøre er å stadfeste hva familien vet og hva de ble fortalt. Hvis dette dreier seg om en kidnapping og at de holdes mot sin vilje i Syria, er dette en svært alvorlig sak, sier Andersen til NRK.

Vil inn i Syria
Faren skal ha vært i kontakt med Den frie syriske hær, som er dannet av en rekke forskjellige opposisjonsgrupper. Disse skal ha tilbudt ham å få ham over grensen og hjelpe ham med å finne døtrene i Syria. Det stiller han seg positiv til og sier han er villig til å reise inn så fort som mulig.

Politiet skal tidligere denne uken ha bedt faren om å dra tilbake til Norge da de frykter for hans sikkerhet. Advokat Geir Lippestad er hyret inn som bistandsadvokat og har hatt et møte med Utenriksdepartementet for å høre hva de har gjort for å hjelpe familien.

Lippestad sier til NRK at han torsdag vil ta kontakt med politiet for å høre hva de har gitt videre til tyrkisk politi.

De to jentene er etterlyst via Interpol. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.