Fredag kom den omveltende nyheten om at én person er siktet for både drapet på Birgitte Tengs, samt mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

Les også: - Vi sa tidlig at det var en sammenheng

Det skaper naturligvis reaksjoner for familien til fetteren til Tengs, da søskenbarnet opprinnelig ble dømt for drapet på sin kusine. Han ble derimot frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale Tengs’ foreldre oppreisning i en sivil sak.

- Dette har vi venta på i 25 år, så det utløser egentlig veldig mange stressreaksjoner. Vi har ikke tatt det ordentlig inn enda, men det fosser inn med meldinger her. Jeg visste ikke om dette før klokka halv ti i dag, men vi har som sagt hatt trua på at dette skulle skje, sier faren til fetteren til Birgitte Tengs, Jakob, til Nettavisen.

Han våknet fredag morgen av 20 tapte anrop på telefonen og har fortsatt over 40-50 uleste tekstmeldinger liggende.

Les også: Politiet: DNA-funn knytter mistenkte til Birgitte Tengs-drapet

Håper på god advokat

- Det er en viss lettelse, men samtidig er jeg veldig reservert i denne saken. Min sønn har opplevd så mye negativitet og skuffelser i denne saken, sier Jakob og understreker at ingenting er avgjort enda.

- Det er langt fra en siktelse til domfellelse. Det var bare den gangen vi var involvert at det ikke var langt fra siktelse til domfellelse, sier Jakob.

Les også: Fetteren til Birgitte Tengs: - Håper alt kommer opp og frem (+)

Faren til fetteren sier det har vært «forferdelig lang tid» å vente på framgang i saken, men synes det skal bli skikkelig spennende å se hva som ligger i den siste utviklingen.

- Jeg håper vedkommende som er siktet får en skikkelig god advokat, slik at Tengs-familien slipper enda en ny sak å måtte stå i. Men nå har vi et helt annet politi enn det som jobbet i Haugesund den gang, mener han.

Han lar seg også provosere over at politiet har vært klar over den nå drapssiktede mannen i 50-årene i lang tid.

- Vi har gitt beskjed om denne personen flere ganger, men det har ikke blitt tatt videre en eneste gang, sier Jakob.

Les også: Tengs-siktedes forsvarer: – En sjokkartet opplevelse

- Århundrets politiskandale

Jakob føler også med moren til Tina Jørgensen, Torunn Austdal Rasmussen, som fredag gikk ut og fortalte om den opprivende beskjeden hun fikk samme formiddag.

- Hvis det viser seg at det mot formodning er den samme mannen som også har drept Tina Jørgensen, synes jeg utrolig synd på moren hennes. Det er helt forferdelig, men også århundrets politiskandale om det skulle vise seg å stemme. Samtidig er det alt for tidlig å være bastant, men hvis.., understreker han og dveler ved slutten av setningen.

På spørsmål om han har troa på at sønnen en gang for alle kan renvaskes hundre prosent, er han klar i sin sak.

- Hvis ikke det går igjennom denne gangen er det noe riv ruskende galt med systemet. Vi får bare se, ingenting overrasker meg lenger, sier Jakob.

Han innrømmer derimot at det har ligget i kortene at Stavanger-politiet, som har jobbet med saken, skulle få et gjennombrudd.

- De har jobbet seriøst og steinhardt, så jeg hadde troa på at de skulle klare å få utrettet noe, sier faren til fetteren.

John Christian Elden, bistandsadvokat for Tengs-familien, forteller om reaksjonene:

- I sjokk

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 på Karmøy. To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Han ble frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren.

Saken fikk fornyet oppmerksomhet da TV 2 høsten 2018 sendte true crime-dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?». Den er laget av Bjørn Eivind Aarskog og har blitt inspirert av boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?», skrevet av journalisten Bjørn Olav Jahr i 2015.

Se dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?» på TV 2 Play.

Fredag ettermiddag uttalte advokat, Arvid Sjødin, at det ikke finnes bevis mot fetteren til Birgitte, og krever erstatningssaken mot ham gjenopptatt.

– Den dommen kan ikke bli stående, så enkelt er det, sier advokat Arvid Sjødin til TV 2 og sier at de vil kreve å få saken gjenopptatt.

Senest i fjor avviste Høyesterett å ta erstatningsdommen opp på nytt. Nå ligger saken hos Menneskerettighetsrådet i FN.

– Poenget er at det ikke finnes bevis mot fetteren. Det er ytterligere forsterket nå når de har pågrepet en annen, sier Sjødin.

Bistandsadvokat Erik Lea for familien til Birgitte Tengs sier klientene er i sjokk over utviklingen.

– Mine klienter og jeg ble orientert om dette for to døgn siden, og det kom som et sjokk på mine klienter. De er i sjokk fremdeles, men er i ferd med å ta dette innover seg, sier han til VG.

Sjødin kjente lite til den nye utviklingen i saken da Nettavisen snakket med ham fredag formiddag. Han er derimot klar over at man har undersøkt konkrete personer opp mot saken.

– Jeg sa tidlig at det var en sammenheng mellom de to sakene, nærhet i tid, geografi, likhet i handling. Men det ble blåst av, sier Sjødin til Nettavisen.