Gå til sidens hovedinnhold

- Faren vil ikke ta parti med Farouk

Faren avviser at han hjelper drapsmistenkte Farouk Abdulhak, eller finansierer sønnens luksusliv.

JEMEN/OSLO (Nettavisen): Nettavisen har samarbeidet med en jemenittisk nyhetsredaktør, Hakim Almasmari, som har hatt samtaler med den mektige og innflytelsesrike faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak, som er etterlyst for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23).

Shaher Abdulhak lar seg så å si aldri intervjue, men har likevel gått med på å få sine synspunkter videreformidlet til media. Han ønsker derimot ikke å bli sitert direkte.

- Første gang han snakker om saken
Den jemenittiske nyhetsredaktøren traff faren til Farouk på Taj Sheba Hotel i Jemens hovedstad Sanaa bare to-tre dager før jul. Hakim Almasmari sier at den mektige forretningsmannen var hyggelig, tilbakelent og imøtekommende, og serverte drinker til dem som ønsket det.

- Jeg møtte Shaher, og dette er første gang han noensinne har ytret sine synspunkter om Martine Vik Magnussen-saken etter at sønnen hans ble utpekt som drapsmistenkt, sier nyhetsredaktør, Hakim Almasmari, til Nettavisen.

- Bedrøvet over hennes død
Det var vinteren 2008 at den norske jenta Martine Vik Magnussen ble funnet brutalt drept i en leilighet i London. Farouk Abdulhak ble raskt utpekt som drapsmistenkt av Scotland Yard. Farouk flyktet fra London kort tid etter drapet, og har siden skjult seg i hjemlandet Jemen, som ikke har noen utleveringsavtale med britene.

- Jeg stilte ingen direkte spørsmål om Martine-saken, men begynte å stille generelle spørsmål om politikk i Jemen for å bryte isen. Men etter hvert gikk vi gradvis over til å snakke om Martine Vik Magnussen-saken, og da ble han stille. Ansiktsuttrykket hans viste at han var bedrøvet over hennes død, sier Hakim Almasmari.

- Høye tanker om Martines far
- Først forsøkte jeg å få klarhet i forholdet mellom han og Martines far, Odd Petter. Til min store overraskelse, så har Shaher veldig høye tanker om Odd Petter og har stor respekt for ham. Shaher sier han er lei seg for det Magnussen-familien har vært gjennom, sier Almasmari.

Ut fra det Nettavisen erfarer, har aldri Farouks far og Martines far vært i direkte kontakt med hverandre. Men tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har hatt samtaler med faren til Farouk på vegne av Magnussen-familien.

- Vil ikke ta parti med sønnen
- Deretter begynte vi å snakke om hendelsen rundt Martines dødsfall, og han er trist over hendelsen og skulle ønske han på noen måte kunne være til støtte for dem. Selv om sønnen hans er hovedmistenkt, så har ikke Shaher juridisk ansvar for sin sønn etter fylte 21 år, ifølge jemenittisk lov. Han ønsker at rettssaken skal finne sted så raskt som mulig, men ettersom Jemen ikke har en utleveringsavtale med Storbritannia, så vil ikke den jemenittiske regjeringen utlevere Farouk, sier Almasmari.

- Shahers synspunkter innebærer også at han vil støtte Magnussen-familien dersom sønnen blir funnet skyldig i en jemenittisk domstol. Han vil ikke ta parti med noen som har vært involvert i en forbrytelse, selv om det er hans sønn, sier Almasmari.

- Støtter ikke Farouk
Internasjonale og norske medier har skrevet at Farouk trolig får hjelp og bistand fra sin far i Jemen. Men dette avviser faren på det sterkeste.

- Han uttrykker at foreldre til mistenkte aldri blir involvert i sakene til sine voksne barn, men at det stiller seg annerledes i denne konkrete saken. Han avviser at han på noen som helst måte er involvert i å støtte sønnen sin, sier Almasmari.

- Han uttrykker også at han ikke er den eneste faren i verden som har en sønn som er mistenkt i en forbrytelse. Han gjorde det klart at begge foreldrene (ham selv og Odd Petter Magnussen red.anm.) burde samarbeide om å få rettferdigheten til å seire, sier Almasmari.

- Betaler ikke for Farouks luksusliv
- Slik jeg forstår det, så ser ikke Shaher sønnen (Farouk) veldig ofte. Det jeg også har inntrykk av er at Farouk ikke bor sammen med faren, men bor i landlige områder og er uavhengig fra sin far, Shaher, sier Almasmari.

- Han avviser at han har gitt sin sønn noe luksusliv, og nevnte igjen at Farouk er en voksen person, og som alle andre voksne så må han forsørge seg selv, sier Almasmari.

Odd Petter Magnussen, faren til avdøde Martine, kommenterer Shaher Abdulhaks uttalelser slik:

- Interessant at faren til mistenkte nå gir uttalelser i saken, selv om hans ståsted har vært kjent i lang tid. Kulturen i Jemen er annerledes enn vår, og jeg tror derfor ikke det er noe poeng for meg å kommentere dette ytterligere, sier Odd Petter Magnussen til Nettavisen.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter