*Nettavisen* Nyheter.

Faresignaler ved flere på Tollvesenets liste

Oslo (NTB): Av de 41 personene som hadde kjøpt kjemikalier fra samme firma i Polen som Anders Behring Breivik, eide en tredel våpen og en tredel var tidligere straffedømt.

Breiviks navn figurerte på en liste med 41 navn som PST fikk gjennom Tollvesenets anti-terrorprosjekt Global Shield 3. desember 2010. En analyse av disse personene gjort etter 22. juli, viser at en tredel hadde straffereaksjoner mot seg, en tredel eide lovlige våpen, samt at tre personer tidligere hadde vist interesse for bruk av kjemikalier til eksplosiver, viser den interne evalueringsrapporten fra Politiets sikkerhetstjenestes (PST), som ble lagt fram fredag.

«Personene på listen har sammenfallende interesser for våpen. Flere er dømt for ulovlige handlinger og har ellers vært involvert i aktiviteter som er i gråsonen mellom lovlig og ulovlig virksomhet (...). Dette gir et samlet bilde som kan sies å avvike så mye fra et normalutvalg at det kunne være grunn til å se på personene på listen», fastslår rapporten.

Alle på lista hadde kjøpt kjemikalier som kan brukes til å lage bomber fra et kjemikaliefirma i Polen. PST fant før 22. juli ikke grunnlag for å gå videre med opplysningene. Ifølge rapporten har ikke Global Shield-prosjektet blitt prioritert internt i PST. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.