- Nå er det nordavind over mesteparten av landet, med spesielt mye vind i Finnmark. Der er det faktisk varslet sterk kuling. Det blir også mye hvit nedbør i Nord-Norge generelt, i form av sludd og snø, forteller statsmeteorolog Tone Christin Thaule til Nettavisen.

Det er med andre ord ikke det beste været i nord, men mandag inntraff vinterens første forsmak over store deler av landet. Glatte veier førte nemlig til flere trafikkulykker, og meteorologisk institutt har sett seg nødt til å sende ut farevarsel.

Da kan det være greit å se fram imot gode dager, og det er særlig to områder som skiller seg ut.

Byger onsdag

- Det ser ut til å bli opphold og mye pent vær sør for Nordfjord, men spesielt Sørlandet og Østlandet får det fint, sier Thaule.

Ifølge meteorologen vil det riktignok være store forskjeller mellom natt og dag. Spesielt om natten kan gradestokken krype ned til nulltallet.

- Vi kan nok se for oss et sted mellom fem og syv grader på Vestlandet, og Østlands-områdene ser ut til å få nokså samme temperaturforhold, forteller hun og legger til:

- På vestlandet blir det mest sannsynlig byger på onsdag. Dermed skiller sør- og østlandet seg ut som de klare værvinnerne for dagene framover.

Thaule mener mildværet kommer til å holde seg i hvert fall fram til onsdag, men det ser tørt og fint ut i øst også inn mot helga.

Minusgrader i alle fylker

- I Trøndelag får vi kanskje et sted mellom tre og fire grader, mens Nordland er det nede på to-tre grader og i Troms er det under null hele dagen, sier hun videre.

De kalde temperaturene nordover fører til at snøgrensa vil være på 200 til 500 meter i Trøndelag og Møre og Romsdal, ifølge Thaule.

Natt til mandag var laveste temperatur i landet -27,2 grader i Suolovuopmi. Noe som er ny rekord for oktober på denne målestasjonen (som er fra 2004), skriver meteorologene på Twitter.

Det er også meldt om minusgrader i alle fylker i natt.

- Helt nord i Hedmark og Oppland kan man kanskje også få noen spredte snøvær. Bortsett fra det blir det mye fint vær sørover, melder hun.

Søndag ble det sendt ut farevarsel for mye snø over 200-400 meter i Møre og Romsdal. Det samme varselet er sendt ut for områder som ligger høyere enn 400-500 meter på Helgeland, Saltfjellet og Salten til førstkommende onsdag.

Både på Østlandet, på Sørlandet, i Møre og Romsdal og i Finnmark meldte Meteorologisk institutt om at det kunne være vanskelige kjøreforhold mandag morgen.

Det er blitt rapportert om trafikkulykker flere steder, både i Oslo, Asker, Lier Surnadal og Agder.