Gå til sidens hovedinnhold

Farevarsel for snø på Sørlandet – kulderekord i Troms

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel og ber bilister om å kjøre forsiktig. Mange kjører samtidig fremdeles med sommerdekk, advarer politiet.

- Det snør i store deler av Sør Norge. Alle mannskaper er ute å gjør tiltak. Hovedvegnettet blir prioritert. Vi ber alle kjøre etter forholdene, vise hensyn og være oppmerksomme, skriver Vegtrafikksentralen Sør på Twitter klokken 17.49 søndag.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om mye snø for både Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

Les også: Lange køer på E6 etter ulykke

Farevarselet for alle fylkene, unntatt Agder, gjelder spesielt fra klokken 22 søndag kveld til mandag klokken 14. I disse fylkene er det ventet opp mot 12 centimeter snø i løpet av dette tidsrommet.

- Det kan fort bli trafikale utfordringer mandag morgen. Det har nok kommet et par centimeter, og det kan komme enda mer midt i rushtiden. Du bør nok beregne litt lengre tid til jobb i morgen, sier statsmeteorolog Bente Wahl til Telemarksavisa søndag.

Les også: Advarer om kjøreforholdene: - Krevende

- Lange køer

Farevarselet for Agder gjelder fra søndag formiddag til mandag morgen klokken 8. Lokalt er det ventet over 10 centimeter snø.

På E18 Bamble i Telemark er det lange køer søndag ettermiddag, etter en trafikkulykke mellom to kjøretøy ved Dørdal, melder politiet. De fikk melding om ulykken klokken 16.09. En jente i tenårene er kjørt til sykehus for en sjekk etter ulykken.

- Det er lange køer på stedet og manuell trafikkdirigering er iverksatt, skrev politiet

Klokken 17.22 er veien åpen, men det er etterslep av kø og bilister bes være oppmerksomme og vise hensyn.

Klokken 15.51 søndag melder politiet om at fem til seks biler har sklidd inn i hverandre på Tårnveien i Drammen. Det er ikke meldt om personskade.

I Vest-Agder har en bil sklidd av veien ved innkjøringen til Åsen boligfelt på Konsmo i Audnedal kommune i Vest-Agder.

Allerede klokken 09.37 meldte politiet i Agder at snøværet er godt i gang vest for Mandal.

- Vegtrafikksentralen og politiet er i tett dialog i forhold til utfordringer som måtte oppstå. Tilpass farten etter forholdene og ha riktige dekk på bilen, oppfordrer politiet.

Det har også vært meldt om trafikale problemer på E39 ved Lensfjorden i retning Lyngdal. Klokken 09.20 melder politiet om at et vogntog med problemer har skapt trafikale problemer.

Ved 11.20-tiden har vogntoget fått tauehjelp og trafikken går i begge retninger igjen.

I Akershus er det også utfordrende kjøreforhold søndag. På Algarheim i Jessheim var det en bil som kjørte utfor veien etter å ha fått skrens i en sving.

- Kun fått vondt i en arm. Vi avslutter straks, og venter kun på bergingsbil, meldte politiet i Øst på Twitter klokken 12 søndag formiddag.

Se siste fra vegtrafikksentralen her:

Kjører med sommerdekk: - direkte farlig

Politiet i Agder advarer også om at mange fremdeles kjører med sommerdekk og sliter med å komme frem.

- Det er i dag direkte farlig å kjøre med sommerdekk. Førerkortbeslag vil bli vurdert for bilførere som ikke er skodd for føret.

Kulderekord

Det er særlig i østlige deler av Vest-Agder og i Aust-Agder at det kan komme mest snø.

Lokalt er det ventet over 10 centimeter snø.

I andre enden av landet, i Troms, er det satt kulderekord.

På Bardufoss ble det målt 29 minusgrader natt til søndag. Aldri før har det vært så kaldt i starten av november i Troms som i år.

Det skriver NRK.

Den tidligere novemberrekorden i Troms er på 29,7 minusgrader og ble målt 30. november 1988.

På Bardufoss var det rundt 25 minusgrader søndag formiddag, og det er for øvrig generelt kaldt i hele Nord-Norge. I Bodø og Tromsø var det rundt 6 minusgrader søndag formiddag.

På Siccajavre i Finnmark ble det registrert 31,1 minusgrader natt til søndag.

Til uken vil temperaturene øke noe, ifølge meteorologisk institutt.

Meteorologene advarer også i Avisa Nordland om farlige kjøreforhold utover neste uke.

- Er det minusgrader på natta og plussgrader på dagen, så fører jo det helt klart en større risiko for dårlige kjøreforhold. Om det i tillegg kommer noe nedbør, så vil det naturligvis også bli glattere på veiene, sier Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

- Beregn ekstra tid

Mesteparten av snøværet får vi natt til mandag og mandag morgen, melder meteorologene på Twitter.

- Det er sendt ut gult farevarsel på snø. I Agder kommer mesteparten av snøen søndag og natt til mandag, mens det i Telemark og sør på Østlandet vil bli mest intensivt i morgentimene mandag.

Skal du på jobb mandag morgen, bør du vurdere å stå opp litt tidligere enn normalt:

- Sko deg for vintervær og beregn ekstra tid til transport! oppfordrer meteorologene.

Vinterdekk og kjetting

Også lørdag var det meldt om glatte veier enkelte steder på grunn av snø og lave temperaturer over hele landet, og Statens vegvesen oppfordret om å bruke riktige dekk:

- Snødekke på vegene våre denne morgenen. Minner om at det er vinterdekk som må brukes. Det er ventet mer snø utover dagen, skrev Statens vegvesen på Twitter.

Samtidig påpekte de at vogntog burde bruke kjetting der det er vanskeligst kjøreforhold.

Les også: Sol og kald luft preger landet vårt - 35 minusgrader på det laveste

Sol og kaldt

Da Nettavisen snakket med vakthavende meteorolog lørdag morgen, for å få høre hvordan vær det skulle bli i helgen, meldte de om sol og kulde.

- Det blir mye fint vær i hele Finnmark, men det går noen snøbyger langs kysten og litt tåke på Finnmarksvidda, sa meteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen lørdag.

Lørdag og søndag kan du vente deg ned mot 25 minusgrader om du befinner deg i Finnmark - og det er på vidda det er kaldest.

Troms og Nordland har også mye pent vær i helgen, med sol og rolige vindforhold. Det kan bli ned mot minus ti grader, og minus 15 på nattestid de kaldeste stedene.

I Trøndelag, Møre og Romsdal og på Vestlandet er det også mye sol og bra vær i helgen, men det vil være noe varmere enn i nord. Her ligger temperaturene på rundt null grader, og ned til maks ti minusgrader på nattestid.

Østafjells og på Sørlandet er det mer overskyet i helgen, og noe nedbør enkelte steder. Her er det også temperaturer rundt null grader.

Les også

Ivar syklet i kollektivfeltet - nå må han møte i lagmannsretten

Les også

Sauene berget ned fra fjellet

Kommentarer til denne saken