*Nettavisen* Nyheter.

Farevarsel om snø mandag morgen

Grafikk som viser værvarselet for mandag 18. november.

VÅTT: Det blir en grå og våt mandag for de aller fleste nordmenn på mandag. Foto: yr.no

Det blir en våt start på uken for de sørlige delene av landet, og lave temperaturer kan føre til vanskelige kjøreforhold.

18.11.19 11:32

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i Trøndelag, Helgeland, Buskerud, Telemark, Aust-Agder og Oppland fra mandag formiddag. De spår et snøfall på rundt 20 cm i løpet av et døgn.

Yr.no ber de folk i disse fire fylkene om å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring, og at man bør kjøre etter forholdene. Det skal også være lokalt vanskelige kjøreforhold.

– Slik prognosen er nå vil nedbøren falle i drammensdistriktet på formiddagen. Det begynner med lav intensitet, så tar det seg opp i løpet av dagen, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

Mandag morgen var imidlertid virkeligheten en annen, melder Drammens Tidende, og i Drammen sentrum laver snøen ned i 07-tiden. I Kobbervikdalen har snøen ifølge vår fotograf på stedet, begynt å legge seg på fortauene.

Det er imidlertid høyereliggende strøk av de nevnte fylkene som får mest snø. I drammensregionen vil det blant annet falle en del nysnø, men på ettermiddagen slår temperaturen over fra minus- til plussgrader, ifølge Haga.

– Da går nedbøren over til regn, men det kan komme opp mot ti cm før været slår om, sier Haga.

På Twitter skriver meteorologene at Østlandet og indre Trøndelag får gjennomgå de første dagene av uken, før det blir mildt og fuktig vær etter dette:

Mye nedbør flere steder i landet

- Hvis vi skal angi en gjennomsnittsnedbør så tyder prognosene på at det kan komme opp mot 20-30 millimeter nedbør på de mest utsatte stedene, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen.

Snøgrensen vil ifølge Gislefoss ligge på rundt 400 til 700 meter på Sørlandet. Den vil være litt lavere enn dette på Østlandet, som til gjengjeld slipper litt billigere unna når det gjelder nedbørsmengder. I skrivende stund vil det ifølge yr.no komme mellom 5,3 til 14,4 millimeter nedbør mellom klokken 06 og 18 i Oslo.

- Vurderer farevarsel

Haga ber folk om å være forsiktig i trafikken mandag morgen:

Årsaken til dette er at nedbøren vil starte å falle allerede tidlig på dagen mandag. På grunn av at temperaturen på dette tidspunktet er relativt lav, vil nedbøren ligge i overgangssonen mellom snø og is, også i lavlandet:

- Vi har all grunn til å tro at det kan bli glatt, fordi da er snøen våt. Utover dagen vil temperaturene stige, og da vil nedbøren gå over til regn i lavlandet, men over snøgrensen vil det komme snø hele mandagen, og muligens fortsette inn i tirsdagen også. Dette kan skape utfordringer, spesielt i høyere strøk.

- Utover tirsdagen så avtar nedbøren litt, legger Haga til. Han setter snøgrensen for Østlandet til rundt 3-500 meter.

Tørt i nord

De som slipper unna nedbøren i morgen er bosatt i landets nordligste fylker:

- Lengst nord i landet vil det bli relativt tørt de fleste steder, selv om man kanskje er litt utsatt i kyststrøkene, melder Gislefoss.

Yr.no melder om 0 mm nedbør i Tromsø mandag, samt mellom en og tre minusgrader hele dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.