Gå til sidens hovedinnhold

Farevarsel: - Vi kan vente oss kraftige regnbyger

Det vil bøtte ned i Sør-Norge i løpet av torsdag natt.

På torsdag tar Meteorologisk institutt i bruk et nytt type farevarsel, for lyn.

- Vi har sendt ut vårt første farevarsel på lyn! I forbindelse med regnbyger vil et uvær med lyn og torden treffe Østafjells i kveld og i natt, men med lokale variasjoner. Våre anbefalinger er å unngå åpne sletter, store trær, bading og følge med på yr.no/farevarsel, skriver meteorologene på Twitter.

Les også: Norske meteorologer sender ut sitt første farevarsel på lyn

- Lyn og torden er typisk når det er varmt vær og ustabil luft. Vi kan vente oss kraftige regn og haglbyger når oppvarma luft fra bakken møter kaldere luft lenger opp. Det er vanskelig å si akkurat hvor det vil treffe. Noen vil få masse lyn og andre ikke, sier Julie Solsvik Vågane.

Onsdag kveld skriver Meteorologisk institutt at det ventes et heftig vær på Sør- og Østlandet gjennom natten, og til og med klokken 06.00 fredag morgen.

Pågår: Styrtregn pågår (Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark og Agder).

- Det ventes kraftige regnbyger på Sør- og Østlandet i kveld og natt til fredag. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt.

Skiftende vær

Dette vil imidlertid roe seg fra fredag morgen, og helgeværet står dermed for tur. Det er ikke varslet lyn og torden, men samtidig har ikke meteorologen fasiten i skrivende stund.

Les også: Nå brer varmen fra Europa seg mot Norge

- Det blir litt skiftende vær gjennom helgen, noe regn av og på, både i Sør-Norge, Midt-Norge og i vest, sier Julie Solsvik Vågane ved Værvarslingen i Tromsø til Nettavisen.

-Vestlandet utenom Rogaland ser ut til å slippe lettere unna regnet i helga. Her kan det gå mot en tørr og fin helg, sier Vågane.

Hun understreker at det er en del usikkerhet knyttet til de varslede lavtrykkene og bygeværet denne helga.

- For landet sett under ett er det søndag som ser finest ut. Da tørker det litt mer opp og vi får mulighet for sol både i nord og sør.

Nedbør og noe grått

Like før inngangen til helgen, nemlig fredag kveld, vil værbildet se noe grått ut.

Les også: Giga hetebølge med over 50 varmegrader: - Hold dere innendørs!

- Fredagens værmeny byr på en mild regnskur som brer seg over Nord-Norge i løpet av dagen. En grå start for Vestlandet og Midt-Norge, med et hint av sol på tampen av dagen. Et Sør- og Østland som går en skyet dag i vente, men med muligheter for solgløtt, skriver meteorologisk institutt om været på fredag.