RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig å endre utseendet

MEGAN FOX har fått en sønn sammen med ektemannen Brian Austin Green.
MEGAN FOX har fått en sønn sammen med ektemannen Brian Austin Green. (Getty)
Sist oppdatert:
Det perfekte ytre kan gjøre vondt verre.

(SIDE2): Gjør man store kosmetiske endringer på utseendet, kan det ha store innvirkninger på identitetsfølelsen.

Amerikanske psykologer hevder nemlig at folk har en tendens til å ignorere følelsene de har til egne ansiktstrekk. Psykolog og forfatter Vivian Diller mener at skavanker og uperfektheter, er deler av en persons identitet - noe mange oppdager etter at de har operert nettopp slike trekk ved seg selv.

Det perfekte
En litt skjev nese eller størrelsen på øynene kan ha sammenheng med hvordan man definerer seg selv, uten at man er klar over det. Fjerner man slike trekk, risikerer man også at man sliter med å definere seg selv.

- Det man ser i speilet og tar for gitt, stikker faktisk dypere, sier Diller til dailymail.co.uk.

Mange sier da også de ikke vil se en endret versjon av seg selv etter operasjonen, de ønsker å se ut som en kjent person - noe de forbinder med problemfri tilværelse, suksess og lykke. Det er et varselstegn å ta til følge, sier Z. Paul Lorenc, forfatter av boken «A Little Work: Behind the Doors of a Park Avenue Plastic Surgeon». For selv om noen ønsker å ligne seg selv etterpå, ønsker svært mange ikke å gjøre det.

- De har dette forherligede bildet av en perfekt identitet. Det kan gi store psykologiske ringvirkninger når pasienten oppdager at de ikke blir perfekte, med den nye identitetsfølelsen, sier Lorenc.

Hvorfor vil noen endre?
Enkelte plastiske kirurger sender pasienter videre til psykolog eller psykiater dersom de mistenker at det er slike bakenforliggende årsaker til at man vil endre utseendet, men terapeut Daniela Scheier mener altfor få pasienter utredes slik.

Scheier opplyser at flere kommer til henne og sier de angrer på operasjoner, men at kirurger som utfører slike operasjoner er lite villige til å ha psykologien som nødvendig del av industrien.

Men det er også vanskelig å avgjøre hvor store bivirkninger operasjoner kan ha å si for psyken i ettertid. De fleste leger unngår å utføre mange, store operasjoner over kort tid, men anbefaler å ta dem over tid.

Må tilvennes
Reality-stjernen Heidi Montag er et godt eksempel på det første. Hun fikk utført 10 operasjoner på en dag, de fleste i ansiktet. Utseendet ble svært forandret, og hun har selv sagt hun angrer på at hun gjorde dem.

Å gjøre som for eksempel Megan Fox kan være enklere å tilvenne seg - ta operasjoner over tid og gjøre mindre endringer hver gang. Vårt forhold til identitet og utseende blir dog stort sett befestet i ung alder - dermed vil nødvendigvis endringer kreve en form for tilvenning.

For også Fox har endret utseendet sitt i stor grad, og det er ikke gikk hvem -eller om - man får psykiske reaksjoner på å forandre på den man ser i speilet.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere