*Nettavisen* Nyheter.

Farlig å være bonde

Oslo (NTB): Rundt 2.700 bønder er hvert år utsatt for alvorlige ulykker på arbeidsplassen. Det viser en ny forskningsrapport. Landbruket er fortsatt den fastlandsnæringen som har flest dødsulykker.

Det er i rapporten «Ulykker og arbeidsmiljø i landbruket» at disse tallene for første gang er samlet og gir et totalbilde av omfanget av ulykker i landbruket, skriver Nationen.

- Det er høye tall, og de kan faktisk være enda større enn dette. Tallene våre er minimumstall, understreker Oddveig Storstad, seniorforsker ved Bygdeforskning og en av forfatterne av rapporten.

- Jeg tror ikke det er mulig å finne en bonde i Norge som ikke har vært involvert i en ulykke, sier hun.

Rapporten viser at ulykkene i landbruket skjer til alle døgnets tider og på alle ukedagene. Spesielt utmerker flytting av dyr og traktorkjøring seg som aktiviteter der ulykkesfrekvensen er høy.

Hele 39 prosent av de spurte svarer at uoppmerksomhet er årsaken til ulykkene og 20.6 prosent oppgir hastverk som årsak. 16 prosent sier at de har opplevd en nestenulykke, mens 8 prosent har vært involvert i ulykker uten personskader. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.