Farlig i Irak

Foto: (Foto: Scanpix/Akram Saleh REUTERS)

Oppstandene i Falluja og Najaf viser at amerikanerne er farlig nær ved å miste kontrollen i Irak. Derfor er det bra at de norske soldatene i landet snart skal hjem.

Situasjonen i Irak har forverret seg de sist ukene. I Falluja vest for Bagdad er flere hundre drept i amerikanske hevnangrep i løpet av påsken. Den massive gjengjeldelsen rekrutterte trolig tusenvis av nye opprørere. I sør jakter amerikanerne på den radikale shialederen Moqtada Sadr etter at han oppfordret shiamilitisen til kamp mot okkupasjonsstyrkene.

Tirsdag var forholdene noe roligere i Bagdad enn tidligere, men fortsatt er situasjonen spent. De amerikansk-trenede irakiske styrkene har i flere tilfeller nektet å lystre ordre. Opprøret blant shia-muslimene i sør er spesielt illevarslende.

Shiamuslimene utgjør 60 prosent av befolkningen. Å få dem med på laget er en forutsetning for å stabilisere situasjonen i landet.

Amerikanernes trusler om å arrestere Moqtata Sadr i den hellige byen Najaf gjør ikke oppgaven lettere. Tirsdag skal opprørerne ha trukket seg ut av flere byer i sør, men situasjonen er fortsatt spent.

Et annet tegn på at situasjonen er prekær, er de mange gisselaksjonene. Noen av gislene er trolig tatt av politiske grunner, mens andre er kidnappet av rene landveisrøvere. Uansett årsak, gjør aksjonene arbeidsforholdene for utenlandske hjelpeorganisasjoner svært vanskelig. Selv for soldatene i landet er hverdagen farlig. Japans forsvarsminister avlyste tirsdag et besøk til de japanske styrkene i Irak på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Dersom amerikanerne ikke får kontroll oversituasjonen raskt kan de vinke farvel til planene om et sivilt overgangsstyre fra 30. juni. Selv Irak-guvernør Paul Bremer vil ikke lenger garantere for datoen.

For Norges del er det bra at de rundt 150 soldatene i Sør-Irak snart skal hjem. Hensikten med å sende dem dit var å bidra i den første kritiske fasen av gjenoppbyggingen. Det var en kontroversiell beslutning i seg selv. Dersom norske soldater skulle bli drept eller tatt i fange i Irak, vil spørsmålet om hvorfor de i det hele tatt ble sendt, raskt dukke opp igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag