Av Rina Sunder, forfatter og foredragsholder

Konflikten i Kashmir er kraftig tilspisset.

Kondolanser har strømmer inn til India fra ledere i blant annet Kina, Iran, Russland og USA etter terrorangrepet i Pulwama i Kashmir 14. februar. Det spente forholdet til nabolandet Pakistan er blitt kraftig tilspisset etter at Indiske myndigheter har gitt Pakistan skylden for angrepet.

Den militante islamistgruppen Jaish-e-Mohammed, som har base i Pakistan, har påtatt seg ansvaret for angrepet, hvor 44 soldater ble drept av en selvmordsbomber. Indiske myndigheter har rettet sterk kritikk mot Pakistans statsminister Imran Khan, som først fem dager etter angrepet benektet at Pakistan hadde hatt noe med angrepet å gjøre, og for manglende kondolanser. Khans eks-kone, Reham Khan, hevder at han er en marionett for landets militære, og måtte vente på instruksjoner fra dem før han kunne uttale seg offentlig om saken.

Pakistan - en eksportfabrikk for terror

Under sitt besøk i FN i 2017 beskyldte Sushma Swaraj, Indias utenrikspolitiker og tidligere høyesterettsdommer, Pakistan for produksjon og eksport av "terrorister" til mange land. Hæren er landets suverent mektigste institusjon, både politisk og økonomisk. Militæret trekker til seg langt mer av de nasjonale ressursene enn noen annen statlig institusjon, og er også en stor aktør i næringslivet, eier av mange industribedrifter samt en av landets største banker. Hæren eksporterer terror ikke bare til India, men også til Afghanistan, Iran og andre land. Regjeringer i Afghanistan har i årevis kritisert pakistanske myndigheter for ikke å gjøre nok for å tøyle Taliban og al-Qaida på pakistansk side av grensen.

Kashmir-konflikten - den farligste av alle konflikter

Pakistan er det mest folkerike nabolandet i regionen og representerer derfor det største potensialet for økt handel. Men på grunn av konflikten i Kashmir er Indias forhold til Pakistan blant de mest anspente bilaterale relasjonene i verden. India har siden løsrivelsen fra britene i 1947 konsekvent fastholdt at de er en sekulær nasjon med full religionsfrihet, mens Pakistan ble etablert som en egen stat, også den sekulær, men for indiske muslimer. Jammu og Kashmir er den eneste delstaten i India med muslimsk flertall. Pakistanske ledere har siden løsrivelsen insistert på at den burde være en del av Pakistan, mens India betrakter Jammu og Kashmir som en del av India og det muslimske flertallet i delstaten som en bekreftelse på at India i praksis er en sekulær stat. Konflikten om Kashmir har vært dyp og intens, og resultert i tre kriger, i 1947–48, 1965 og 1999. Pakistan har herredømmet over vestlige og nordlige deler av regionen, mens India kontrollerer Kashmirdalen og den mest folkerike delen. Siden 1960-tallet har Pakistan samarbeidet med Kina, som annekterte den østlige delen av Kashmir-regionen i 1962 for bedre å kunne kontrollere Tibet.

I dag har India i praksis akseptert demarkasjonslinjen (kontroll-linjen) mellom de indisk- og pakistansk-kontrollerte delene av Kashmir. Linjen er ikke en anerkjent internasjonal grense mellom India og Pakistan, men markerer de facto grensen mellom de to militærkontrollerte territoriene. På pakistansk side har aksepten av kontroll-linjen ikke vært like klar. Fraksjoner i Pakistan har støttet terrorgrupper i India, som under terrorangrepet i Mumbai i 2008, da 172 mennesker ble drept og minst 370 skadet.

Men den politiske dialogen er opprettholdt, og små fremskritt har bidratt til en bedring av samarbeidet og samhandelen som har resultert i en positiv økonomisk utvikling mellom de to landene, selv om situasjonen fortsatt var spent og usikker. Men etter terrorangrepet i Pulwama er forholdet blitt langt mer betent. Indias finansminister, Arun Jaitley, sa 16. februar til avisa The Times of India at India vil isolere Pakistan fullstendig i det diplomatiske samarbeidet med nabolandene i regionen, og at toll på all import fra Pakistan vil bli hevet til 200 prosent.

En reell atomtrussel

Med enorme ressurser og en stor arbeidsstyrke er India uten tvil en militær stormakt. En rapport fra 2015 Stockholm International Peace Research Institutes (SIPRI) viser at India nå er den største våpenimportøren i verden. Historisk er det konflikten med Pakistan om Kashmir-områdene i nord, og terrorangrep begått angivelig av Pakistan på indisk territorium de siste årene som har utgjort den største trusselen mot landet.

Konflikten kan eskalere

Indiske sikkerhetsstyrker drepte 18. februar tre terrorister inkludert Rasheed Ghazi, mannen som regnes som hjernen bak Pulwama-angrepet. Det er valg i India om tre måneder. Det gjenstår å se om Modis hinduistiske nasjonalistiske parti vil føle seg presset til å vise styrke for å etterkomme mange inderes ønske, gjengjeldelse overfor Pakistan.