RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig Obama-trengsel

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere tusen mennesker var presset sammen bak Stortinget da Barack Obama hilste folket fra Grand-balkongen.

Når politiet evaluerer sikkerheten etter Nobelpris-utdelingen bør de se på sikkerheten for publikum.

Spesielt hvor smart det er å tillate både et demonstrasjonstog for og et annet demonstrasjonstog imot utdelingen - samtidig som titusener strømmet til Karl Johans gate for å få et glimt av prisvinneren.

I går holdt det på å gå helt galt: Mens Obama vinket, stod tusenvis av voksne og barn stuet sammen med ryggen mot baksiden av Stortinget - uten sjanse til å komme hverken hit eller dit.

Det var tildels amper stemning blant folk. Noen brøytet seg frem, andre stod som sild i tønne og flere barn ble redde og gråt. Uten et veldig disiplinert anti-Obama-tog kunne situasjonen blitt farlig.

Nå skjedde det ingen ulykker, men kombinasjonen av minst 10.000 mennesker og to tog med engasjerte mennesker var ikke bra. Det virket som politiet nesten utelukkende hadde sikkerheten til Barack Obama for øyet - og så på tilskuerne som en sikkerhetsrisiko.

Dette er for øvrig også hovedinntrykket bak hele arrangementet. Årets Nobelpris-utdeling ble en offisielle affære med hovedvekt på notabiliteter og kjendiser, med desto mindre rom for publikum og folk flest.

Flere titusener av mennesker forsøkte i går å få et glimt av Barack Obama, men sikkerheten var så streng - og det var lagt så lite vekt på publikum - at bare noen svært få opplevde øyekontakt.

Neste gang man gjennomfører en utdeling med like strenge sikkerhetstiltak bør det være et krav om hensyn til publikum også. Flygende helikoptre, bevæpnet politi og svarte, pansrede kjøretøy gir ikke de sterkeste assosiasjoner for en fredspris. Med skuddsikkert glass bør det være mulig å la folk se prisvinneren uten å fire på sikkerheten for hovedpersonen.

Tilbake til publikumstrømmen utenfor Grand Hotell i går kveld. Hvis man studerte programmet, var minuttene rundt klokken 19.00 utenfor Grand det eneste sikre sted man kunne få et glimt av Barack Obama. Og tilstrømningen ble deretter. Gårsdagens anslag var omlag 10.000 mennesker, og det anslaget er trolig lavt.

Politiet hadde gitt tillatelse til et tog fra Youngstorget og et fra Jernbanetorget, og de to togene møttes utenfor Stortinget med bare Eidsvoll Plass i mellom.

Engasjementet i anti-Obama-toget var sterkt, og stemningen ble ikke bedre da toget stod og «stanget» i skyggen bak Stortinget uten å komme frem. Klemt foran toget stod mange publikummere i en klaustrofobisk felle.

Heldigvis løste det seg opp uten problemer. Æren for det hadde deltakerne og arrangørene i demonstrasjonstoget - ikke politiets sikkerhetsopplegg (se bildene under).

Det er et tankekors.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere