Farlig perfeksjonisme

Foto: Jorunn Egeland (Side2)

Elizabeth Gummesson mistet nesten livet i jakten på perfeksjon. Nå har hun skrevet bok om perfeksjonisme.

06.09.11 11:44

(SIDE2:) For noen år siden var Elizabeth Gummesson sykelig opptatt av å bli perfekt. Hun ga alt i jobben som prosjektleder og produksjonsleder i TV, mens på fritiden skulle hun være en perfekt mor, kone og venninne.

Mistet nesten livet
Når hun inviterte venner til middag serverte hun aldri mindre enn tre retter. Hun stilte opp på alt som ble forventet av skole og barnehage. Og hun lagde pepperkakehus - med hjemmelaget deig - formet nøyaktig som familiens hus.

Som 30-åring og nybakt mor opplevde hun jevnlige anfall av skjærende magesmerter. Hun fortalte ikke noen om det, men smertene kom stadig oftere og ble stadig verre. Etter nesten halvannet år - og en dag med tolv timer uavbrutt smerte - ringte hun legen.

På sykehuset fikk hun vite at hun var nær å miste livet. Hun hadde gallesteinskolikk, og galleblæra var hovnet så mye opp på grunn av betennelse at den tok opp plassen til vitale organer.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Mange kjenner seg igjen
Nå har Gummesson lært at perfeksjon ikke er det viktigste i livet. Boka «Du er god nok» har et opplag på 100.000 i Sverige og utgis nå i Norge. Her forteller hun sin historie, i tillegg til å gi råd om hvordan man skal unngå perfeksjonisme.

Side2 møter den svenske forfatteren i Oslo.

- Jeg ante ikke at den ville få sånn gjennomslag i Sverige. Jeg trodde at dette bare gjaldt meg. Men det er mange som kjenner seg igjen i det jeg har skrevet, sier hun.

- Man må ikke på cocktailparty
I dag hører man om folk som lider av utbrenthet og stressrelaterte sykdommer. Sånn var det ikke for noen tiår siden.

- Det er mer press fra flere hold. Det var ikke sånn før. Da gikk man på jobb og hjem etterpå. Det var ikke arrangementer på kveldene eller konferanser i helgene, sier hun.

Hun tror mange opplever press og forventninger om at man skal klare alt.

- Før jobbet kvinner hjemme, de lagde mat, strøk gardiner, pusset støv ... I dag gjør man det i tillegg til at man jobber og er på de riktige arrangementene. Man har ikke valgt bort noe. Men vi har ikke fått mer tid. Døgnet har fortsatt bare 24 timer, sier hun.

For å roe ned i hverdagen, anbefaler Gummesson å sette seg ned og se på ukeplanen.

- Hva er viktigst? Hva vil jeg satse på? Hva kan jeg velge bort? Man må selvsagt på jobb for å få lønn, men det fins mye man ikke må gjøre. Man må ikke på cocktailparty, man må ikke stelle i borettslaget. Så får heller folk bli sure, sier hun.

Foto: J. M. Stenersens Forlag

Kontrollbehov
Det finnes klare tegn for å oppdage at du selv eller noen du kjenner er en perfeksjonist.

- Én ting som tyder på det, er at man har kontrollbehov. Hvis du blir bedt om å gjøre noe av en venn, men vennen din sjekker hele tiden hvordan du gjør det og ender til slutt med å gjøre jobben selv, kan det være en perfeksjonist, sier hun.

Noe annet som kjennetegner perfeksjonisme, er redselen for det ukjente.

- Man tør ikke gjøre noe hvis man ikke vet at det blir perfekt. For eksempel kan man ikke bowle hvis man ikke har gjort det før, for tenk så pinlig det ville blitt å ikke vite hvordan du skal kaste kula, og tenk om du ikke vinner ... Da gjør man bare det man vet at man er flink til og som blir perfekt, sier hun.

Skylder på andre
Manglende evne til å se egne feil er også typisk for perfeksjonister.

- I stedet for å innse at de ikke klarte en ting, skylder de på andre ting. De kan si at de ikke hadde nok tid til å gjøre en arbeidsoppgave perfekt, eller de kan skylde på andre og overlate ansvaret til dem, sier hun.

Venner kan også oppdage det ved at noen har et ekstremt konkurransebehov.

- For eksempel hvis noen inviterer på middag, så må man gjøre det enda bedre selv. Det blir en konkurranse i hvem som trener mest, spiser best og har finest klær, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.