Farlig seksualforbryter ville rømme til Norge

Svensk politi pågrep natt til onsdag en drapsdømt seksualforbryter (79) på rømmen, rett før han krysset grensa til Norge.

18.08.10 15:03

Mannen klarte tirsdag å rømme under et ledsaget besøk på kirkegården i Mariefred, der han skulle besøke en familiegrav, opplyser vakthavende for politiet i Sörmland, Urban Nordqvist.

Svensk politi slo full alarm og gikk ut med både navn og bilde på mannen, som regnes som en av Sveriges farligste seksualforbrytere.

- Han anses fortsatt som farlig mot barn, sa Nordqvist til Aftonbladet.

Overgrep mot barn
Mannen ble alt på slutten av 1940-tallet dømt for overgrep mot små gutter, og han har siden tilbrakt mesteparten av tiden bak lås og slå.

De neste 23 årene fikk han ikke en eneste permisjon, fordi han ble ansett som for farlig for omgivelsene. Da han fikk besøke familiegraven tirsdag, så han sitt snitt til å rømme.

Svensk politi slo raskt såkalt riksalarm og fryktet det verste, men rett før midnatt ble den etterlyste 79-åringen funnet på nattoget mellom Stockholm og Oslo.

Toget ble stanset mellom to stasjoner for at politifolkene skulle rekke fram til stasjonen i Charlottenberg, der han ble pågrepet uten dramatikk.

- Han hadde tenkt å reise til Norge. Charlottenberg er siste stasjon før grensen. I Norge er han jo mindre kjent enn her, så det er ikke godt å vite hva han kunne ha funnet på, sier Connedal.

Rømt flere ganger
79-åringen har også rømt flere ganger tidligere, blant annet i 1998 da han flyktet fra to voktere under en utflukt fra Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Først etter halvannen måned på frifot ble han den gang pågrepet i Östersund.

Det er uklart hvordan Sveriges farligste seksualforbryter greide å lure vokterne denne gangen.

79-åringen er nå den i Sverige som har sittet lengst i forvaring. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.