Gå til sidens hovedinnhold

Farlige avisbånd må vekk

Arnfinn Alexandersen er én av flere som har snublet og slått seg kraftig etter å ha stukket foten inn i avisbåndene som Aftenposten- budene slenger fra seg på gaten.

ST. HANSHAUGEN: Arnfinn Alexandersen er opprørt og frustrert over de stadige fellene som ligger på lur i nærmiljøet. Veien har vært lang og slitsom for Alexandersen etter fallet som skjedde i vinter. Han viser frem bilder som dokumenterer sår på underleppe og store blåmerker.

Jeg gikk rett på snørra og fikk hjernerystelse, sier Alexandersen. Det var like ved Kirkeveien, nærmere bestemt i Schwachs gate, at Alexandersen falt og slo seg. Han har observert utallige avisbånd liggende rundt omkring i strøket. Problemet er at dette er bånd som brukes til å pakke sammen avisbunter med, og når de ikke klippes i stykker blir de til farlige feller for eldre og svaksynte. Alexandersen tar med Lokalavisens journalist på en aldri så liten spasertur til de nærmeste avisutleveringsstasjonene i nærmiljøet. I Ullevålsveien er situasjonen forholdsvis under kontroll, men gamle avisbånd ligger strødd utover hentestasjonen i Anton Schjøths gate.


Lang vei

Alexandersen har vært i kontakt med både distribusjonsanvarlige i Aftenposten, administrerende direktør Mugaas, i tillegg til at han har kontaktet selskapet i Sveits som produserer disse stripsene. Han har også lagt ut sin historie på seniornett.no. For Alexandersen endte det hele med en beklagelse fra avisens distribusjonsavdeling, og erstatning for legeregninger, røntgen, nye briller og fysioterapi. Det totale beløpet han fikk erstattet var på rundt 6500 kroner, men Alexandersen mener at ytterligere kompensasjon for lidelser som sårskader og hjernerystelsesymptomer burde vært tatt med i denne saken. Han påpeker at det ikke bare er Aftenposten som er ansvarlige, men at også nærbutikker ikke alltid tar ansvaret å plukke opp avisbånd etter levering.

Når båndene sitter fast i isen på vinteren, starter helvetet, sier Alexandersen frustrert.


Livsfarlig

Jeg er helt klar over dette problemet, for jeg har også selv vært utsatt for det samme, sier leder i Eldrerådet, Grethe Aksnes. Hun mener det er farlig å la slike uklippete avisbånd ligge spredt overalt, og dette er spesielt et problem for eldre mennesker.

Det bor jo mange gamle mennesker her i strøket, og avisbudene har fått beskjed utallige ganger fra meg og andre om å plukke opp båndene, sier Aksnes. Hun fikk selv en stor blomsterbukett fra Aftenposten etter at hun falt, og kjenner også flere som har blitt utsatt for det samme. Aksnes lover at de skal ta opp saken videre i Eldrerådet. Hun foreslår at man kunne klart seg med tykk plast rundt buntene i stedet for de farlige avisbåndene.


Ingen løsning

Disse stripsene brukes av samtlige norske aviser, sier administrerende direktør i Aftenposten Distribusjon, Arild Løkken. Han forteller at det er viktig at avispakkene er fine og tørre når de kommer frem til forskjellige hentesteder, og sier at det ikke finnes noen alternative løsninger enn å bruke avisbånd.

Det skjer dessverre fra tid til annen at noen kan snuble i disse båndene, sier Løkken. I følge Løkken får de inn et titalls henvendelser i løpet av året, hvor avisen på sitt beste forøker å hjelpe de skadelidende. Avisbudene skal få den opplæring som trengs for å rydde opp etter seg, og å kutte opp de båndene som fortsatt er hele, forteller Løkken. Alexandersen mener at det her er snakk om liten vilje til å finne en løsning. I en mail til Aftenposten skriver han at han er glad for at det gikk såpass bra med han, for han mener det lett kunne gått enda verre.

Jeg foreslår at Aftenpostens distribusjonsavdeling samler en prosjektgruppe fra pakkemaskinleverandører, trykkeri, maskiningeniører og andre for å løse dette problemet, skriver han videre.

Dette er et alvorlig problem, sier Alexandersen. Han kjenner flere andre personer som har blitt utsatt for det samme, og mener at problemet er stort. Etter det Østlandssendingen kunne melde for en tid tilbake forteller overlege Knut Melhuus at ti personer ble behandlet på Legevakten etter å ha snublet i plastbåndene, i løpet av en tre månedersperiode. Siden den tid har Aftenposten byttet farge på båndene, slik at de er mer synlige, og satt opp flere lukkede søppelkasser.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser