RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlige forhold i påskefjellet

Sist oppdatert:
Røde Kors melder om god beredskap i hjelpekorpset, men advarer mot skredfare og fare for å falle gjennom snøen i store deler av landet.

Til helgen strømmer tusenvis av nordmenn opp til fjellet på påskeferie. Været er foreløpig usikkert, men Røde Kors Hjelpekorps er forberedt på det meste.

- Vi har fått inn foreløpige tall fra rundt om i landet, og har rundt 1000 mennesker i forsterket beredskap, omtrent det samme som i fjor, sier Jan Petter Berentsen, leder i Landsrådet for hjelpekorpset i Røde Kors.

Fare for å falle gjennom

Berentsen oppfordrer alle som kan å komme seg opp i fjellheimen, men ber samtidig folk passe på.

- Det ligger lag med hard snø oppå mye løssnø rundt om kring, særlig på Østlandet. Man kan fort falle gjennom dersom man går utenfor løypene. Vi ber folk unngå ferdsel utenfor løypene, og unngå steder med helning på mer enn 30 grader.

I tillegg melder Meteorologisk institutt i dag om lokalt stor snøskredfare i flere deler av landet. Røde Kors har satt hjelpekorpset sitt på Vestlandet i konstant beredskap, og er klare til å gjøre det flere steder.

Farlig også på Østlandet

Berentsen kan fortelle at de er ekstra bekymret for deler av Nord-Norge, særlig Vest-Finnmark, store deler av Midt-Norge og Østlandet. På Vestlandet har det allerede gått flere skred, delvis på grunn av store mengder regn.

- Jeg vil igjen understreke at vi oppfordrer alle til å kose seg i fjellet i påsken, men vær forsiktig, og følg lokale råd og fjellvettregler, sier Berentsen.

Sistnevnte regler finner du her:

  • Legg ikke ut på langtur uten trening.
  • Meld fra hvor du går.
  • Vis respekt for været og værmeldingen.
  • Lytt til erfarne fjellfolk.
  • Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever.
  • Bruk kart og kompass.
  • Gå ikke alene.
  • Vend i tide. Det er ingen skam å snu.
  • Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Les mer på Turistforeningens nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere