Gå til sidens hovedinnhold

Færre får bøter for istapper

Gårdeierne tar mer ansvar for å fjerne istapper fra taket, men ikke nok, mener Bymiljøetaten.

OSLO: Vigdis Johansen i Bymiljøetaten mener gårdeierne i Oslo er blitt flinkere til å avverge rasfare fra hustak de siste årene. Men alle tar ikke like mye ansvar, og det kan ha katastrofale følger.

– Gårdeierne har blitt noe mer ansvarsbevisste, men alt kan bli bedre, Noen overholder ikke det ansvaret de har og det er viktig å tenke over konsekvensene av det. Her er det fare for liv og helse.

Ingen bøtelagt

Så langt i år er ingen bøtelagt for snø og is på taket, og Johansen forteller at det er blitt færre gebyrer de siste årene. Hun mener det er flere grunner til dette, blant annet økte gebyret fra 500 til 5.000 kroner i 2010. Snømengden de senere årene har også hatt en betydning.

– Det er ikke bøtelagt noen for takras så langt i år, men vi har gitt ut noen bøter for glatte fortauskanter, som innenfor ring 1 også er gårdeiers ansvar, sier Johansen.

LES OGSÅ: Lederartikkel fra januar 2012: «Bøtene for istapper burde tidobles igjen»

Johansen og Bymiljøetaten ber gårdeiere holde gode rutiner for å unngå takrasfare.

– Vi ber gårdeierne holde gode rutiner på dette. For å unngå at problemet raskt dukker opp igjen bør hele taket ryddes, og ikke bare deler av det, sier hun.

Pliktig å varsle

I henhold til politivedtektene skal huseier sette opp varselskilt straks det er fare for ras. Skiltet skal ned igjen iløpet av syv dager og det skal da være ryddet på taket.

LES OGSÅ: Vi er fortsatt redde for istapper

I en pressemelding fra Huseiernes Landsforening, gir advokat Anders Leisner råd om hvordan faren kan unngås.

– En avtale med et firma som overvåker bygningen gjennom vinteren, og rykker ut og fjerner farer ved behov kan være en god investering, skriver han.

Han legger vekt på de dramatiske konsekvensene det kan ha om man ikke følger lovverket. Han mener gebyret på 5000 kroner er lite i forhold.

– Dette er ingenting mot de menneskelige tragedier som kan følge av et isras, og det erstaningsansvaret man kan pådra seg for skader på fotgjengere og biler dersom forpliktelsene ikke blir fulgt opp på en aktsom måte, sier han.

– Da kan man fort komme opp i millionbeløp. I tillegg kan man som gårdeier også komme i straffeansvar.

LES OGSÅ: Truffet av isklumper fra Ekebergveien 233

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021