Gå til sidens hovedinnhold

Færre menn dør av kreft

Oslo (NTB): Antall menn under 75 år som dør av kreft har siden 1995 blitt redusert med 15 prosent, ifølge tall fra Kreftregisteret.

Statistikken viser at det blir stadig flere som får kreft, men færre dør av kreft. Det skyldes blant annet at pasienter får diagnosen tidligere og at behandlingstilbudene er blitt bedre, ifølge Kreftregisteret.

Den generelle helsetilstanden påvirker også kreftdødeligheten. Blant annet overlever nå sju av ti personer endetarmskreft, og færre enn før dør av brystkreft og prostatakreft, skriver Aftenposten.

Nedgangen i dødelighet av kreft er tydeligst for menn, men det er også en viss nedgang blant kvinner. Denne nedgangen har først kommet etter år 2000.

Hjerte- og karsykdommer tar flest liv i Norge. Kreftsykdom er den nest vanligste dødsårsaken. Blant kreftformene er lungekreft den som tar flest liv.

- Fremdeles dør flere enn 2.000 nordmenn hvert eneste år av lungekreft. Vi vet at tidlig diagnostikk med påfølgende operativ behandling er det som hjelper, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Hun opplyser at kun 10 prosent overlever lungekreft, og mener at tallet burde vært langt høyere. (©NTB)