Gå til sidens hovedinnhold

Færre sykkeltyverier

En gladnyhet i snøkavet 2008 ble et elendig år for sykkeltyvene.

OSLO: Politiet gir æren til Falck Sykkelregister, skriver det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire (NW).

Synkende antall anmeldelser

Politiet mottok i overkant av 13 000 anmeldelser om stjålne sykler i fjor, en nedgang på 4,5 prosent fra året før og 2000 færre enn for fem år siden.

Det blir stadig vanskeligere å være sykkeltyv her i landet. Vi ser på nedgangen som en bekreftelse av at sykkelregisteret virker, sier Geir Kamsvåg i Falck, til NW.

Det er politiet enig i.

Den sterke nedgangen over lengre tid ser ut til å ha klar sammenheng med etablering og bruk av sykkelregister. Falck Sykkelregister ble etablert i 1993, og det har siden den gang vært en suksessiv økning i antallet registrerte sykler. De registrerte syklene må i større grad regnes som beskyttet mot tyveri og vanskeligere å omsette, står det i følge NW å lese i politiets rapport om straffesaker i 2008.

Halvert utbetaling

Et nasjonalt sykkelregister ble i sin tid etablert på initiativ fra justisministeren. Falck har driftet registeret siden oppstarten, i samarbeid med politiet og forsikringsbransjen.

Sistnevnte er også fornøyd med ordningen.

Siden registret ble opprettet har forsikringsnæringen registrert en halvering i antall utbetalinger i forbindelse med sykkeltyveri, sier Andreas Pihl i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Falck Sykkelregister ble opprettet med to hovedformål. Det skal virke preventivt mot tyveri, samt gjenforene tapt sykkel med eier. Vi ser at disse målsetningene i stor grad innfries, sier han.

En registrering i Falck sykkelregister er ikke en forsikring. En stjålet sykkel dekkes som regel av innbo-, villa- eller hjemforsikring. Men hvis sykkelen din står i registeret, reduserer de fleste forsikringsselskapene egenandelen, som kan bety tusenlapper spart.

Falck har avtale med Finansnæringens Hovedorganisasjon om å drifte det nasjonale sykkelregisteret fram til 2012.

Fastlimt bevis

En oblat som festes på sykkelens ramme er det synlige beviset på at en sykkel er registrert i Sykkelregisteret. Du får tilsendt oblaten i posten når du melder inn sykkelen.

Oblaten er svært vanskelig å fjerne og gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele. Der står informasjonen som gjør at politiet, publikum og hittegodskontorer raskt finner eieren, sier Geir Kamsvåg i Falck Sykkelregister.

I tillegg utfører Falck rammenummerkontroll på samtlige sykler.

Det er en stor fordel ved vårt register og betyr at du er sikret mot menneskelige feil, som for eksempel at butikken som skal melde inn sykkelen skriver en null når rammenummeret egentlig har bokstaven o, sier Kamvåg.

Politiet har tilgang på Sykkelregisteret 24 timer i døgnet.

I noen tilfeller, spesielt hvis du har en veldig kostbar sykkel, kan det lønne seg med en separat sykkelforsikring, sier Kamsvåg

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka