RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farstads marginer presset av svakt marked(Ny)

Sist oppdatert:
Supplyrederiet Farstad Shipping har slitt med flåtebeskjeftigelsen det siste kvartalet, spesielt utenfor Nordsjøen, men ser bedringer i markedet
Norges ledende supplyrederi Farstad Shipping må vise et kraftig fall i driftsmarginene i tredje kvartal sammenlignet med fjoråret.

Markedet for supplyskip, spesielt i Nordsjøen har vært vanskelig de to siste årene, men har vist kontinuerlig bedring siden begynnelsen av sommeren.

Marginfall

Farstads driftsresultatet falt fra 82,9 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 61,4 millioner kroner i samme periode i år. Driftsinntektene steg samtidig fra 381,2 millioner kroner til 384,2 millioner.

Driftsmarginen har dermed falt fra 21,7 prosent i tredje kvartal i fjor til kun 16 prosent i årets periode.

Farstad fikk et resultat før skatt på 79,3 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 100 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultatet er påvirket av urealisert valutagevinster på 40 millioner kroner i årets tredje kvartal, mot 41,1 millioner i samme periode i fjor.

Farstad viser til kostnadsøkninger tilknyttet en større flåte. Flåteøkning har samtidig ikke ført til en tilsvarende økning i inntjeningen. Det skyldes blant annet et skip som har ligget i opplag hele året frem til det nå er solgt. I tillegg har 6 skip i regionen Østen/Australia hatt lav eller ingen beskjeftigelse i kvartalet.

Marked i bedring

Nordsjømarkedet er i bedring men fortsatt ikke på nivåene fra i fjor når det gjelder utnyttelse melder Farstad.

- Etterspørselen etter supplyskip i Nordsjøen var i tredje kvartal 5 prosent lavere enn tredje kvartal i 2003, men 5 prosent høyere enn i andre kvartal, melder Farstad.

Reduksjonen i antall supplyskip i Nordsjøen har medført gitt en klar bedring i markedsbalansen i Nordsjøen. Gjennomsnittlig utnyttelsesgrad i kvartalet for den samlede Nordsjøflåten ble på rundt 91 prosent.

- Markedet i Australia/Østen har ikke vist noen vesentlig bedring gjennom kvartalet.

Det er utvandringen av tonnasje fra Nordsjøen som nå presser ratene i de andre markedene, men Farstad ser nå bedring også her.

- I Nordsjøen har ratenivået løftet seg ytterligere i fjerde kvartal og det forventes at kvartalet markedsmessig skal bli det beste i 2004.

Kontraktsdekningen for Farstad i fjerde kvartal er omkring 90 prosent og for 2005 rundt 60 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere