*Nettavisen* Nyheter.

Fartsprøve med Mario

”Mario Kart”-spillene regnes blant de beste partyspillene på markedet. Nå det siste tilskuddet på stammen, ”Mario Kart: Double Dash”, ute i butikkene. Men er det like bra som forgjengerne?

19.01.04 18:56

Det opprinnelige ”Mario Kart” på SNES og dens N64-storebror blir ofte regnet som de beste flerspillerspillene på markedet. Gamecube-utgaven er nå i butikken, men klarer den å ta opp arven?

Antall øl som har gått ned og vennskap knust i selskap med en av de foregående utgavene, har jeg for lengst mistet tall på. ”Mario Kart” og ”Mario Kart 64” er to spill som passer på både vorspiel og når man skal slappe av (ja, de duger fortsatt), og tilbyr alltid mye moro. Derfor var spenningen til å ta og føle på da ”Mario Kart: Double Dash!!” ble satt inn i maskinen for første gang, og gleden på topp når spillet viste seg å underholde like mye som seriens tidligere titler. Uheldigvis forsvant litt av moroa da det viste seg å ligne veldig mye på forgjengeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lite nytt, men fortsatt gøy
For selv om Nintendo har prøvd å gjøre nye ting, er det kun snakk om en litt mer ekstrem utgave av ”Keiserens nye klær”-scenarioet. Hovednyheten denne gangen er at hver gokart besettes av to karakterer, hvor en styrer og den andre kaster ut spesialgjenstander. Figurene inkluderer gamle kjente som Mario, Donkey Kong, Yoshi og Bowser, og er delt inn i forskjellige vektklasser. Ulike spesialangrep finnes også, for eksempel kan Mario og Luigi kaste ildkuler. Sladdingen er fullstendig annerledes denne gangen, Nintendo har uheldigvis fjernet det geniale hoppesystemet. Nå trykker man bare på L- eller R-knappen og sklir rundt.

Uheldigvis er disse to tingene så å si de eneste nyhetene, for resten ligner veldig det vi så helt tilbake i 1997. Spillmodiene er stort sett like, man kjører fortsatt cup, enkeltløp eller utkjemper slag mot andre spillere i ”Battle-mode”. Eneste forandringen er muligheten for å kjøre gjennom ”Grand Prix” (cupene) sammen med en kamerat i den såkalte ”Co-op”-biten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det at vi i bunn og grunn kun sitter med en oppgradert versjon av et seks år gammelt spill er ikke nødvendigvis en dårlig ting, underholdningsverdien holder samme nivå som før. ”Mario Kart: Double Dash!!” er med andre ord et spill som kommer til å leve veldig lenge, og da i hvert fall når du har selskap av andre. Det triste er at Nintendo ikke har turt å tenke mer kreativt, etter mange års venting forventer man litt ekstra.

God grafikk
Kontrollen er like intuitiv som i alle Nintendo sine spill, og sitter som et skudd etter få minutters spilling. Min eneste hake ved den er sladdesystem som jeg synes fungerte mye bedre før. Forskjellen går på feelingen, i forgjengeren føltes det som om man hadde mer kontroll. Nå er det litt ”Skli og kryss fingeren for at alt skal gå bra”.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grafisk holder dette et pent nivå, men spillet vil veldig sjeldent får øynene til å falle ut av skallen på deg. Nintendo skal ha skryt for en fantasisk flyt, spillet holder konstant 60 bilder i sekundet. Den tekniske siden sin syndebukk er uten tvil lydbiten. Musikken vil etter hvert gå deg på nervene samtidig som de fleste figurenes kommentarer er irriterende fra og med først gang du hører dem.

Et godt spill
Nå kan det være at jeg har gitt et litt negativt inntrykk av ”Mario Kart: Double Dash!!”, og hvis så er tilfelle, beklager jeg. Det er nemlig et glimrende spill vi har med å gjøre, men uheldigvis har ikke Nintendo lagt til nok nytt som rettferdiggjør sju års venting. Likevel kan ”Mario Kart: Double Dash!!” trygt anbefales til alle Gamecube-eiere, og da spesielt hvis ”Flerspillermuligheter” er et viktig punkt på sjekklista di før et innkjøp foretas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.