Gå til sidens hovedinnhold

Farvel, «Mr. Cofidis»

Fransk lyspunkt forlater lag med mørk doping-historie.

Etter 16 eksemplariske og trofaste år forlater David Moncouté sitt elskede Cofidis.

Vuelta a Españas avsluttende etappe ble også siste dag på setet for franskmannen, som avslutter sin karriere som profesjonell syklist. Det spanske etapperittet var et naturlig endepunkt for Moncoutié.

Der hvor Tour de France serverer frenetisk og halsbrekkende kjøring på smale landeveier, har den engstelige 37-åringen alltid foretrukket de langt mindre nervøse dagene som vueltaen tilbyr. Men eventyret om gutten fra den lille byen Provins, nord i Frankrike, fikk ikke sitt naturlige klimaks

«Old School»
Etter å ha vunnet hele fire klatretrøyer på rad i vuelta-sammenheng, hadde selvfølgelig Cofidis-rytteren satt mål av seg å vinne en femte, og dermed kopiere den mestvinnende Jose Luis Laguia. Skader på en allerede aldrende kropp satte derimot en brutal stopper for franskmannens hårete målsetninger, som ikke presterte på sitt vante nivå gjennom årets trasé.

Samtidig er det ikke utenkelig at Moncoutié var sin egen «verste fiende» hva gjelder skaderestitusjon. Den alltid varsomme franskmannen var aldri den som eksperimenterte med innovative og «uekte» preparater. Tidligere stallkamerat David Millar beskriver han som en «hippie», og som selverklært homeopat har storklatreren alltid holdt seg unna kunstige og syntetiske restitusjonsmidler.

Typisk fransk
Selv om han ofte har vært syk, har franskmannens sjeldent rørt antibiotika. Flittig har ledelsen bønnfalt lagets kaptein om å ta innover seg nye, moderne metoder – til ingen nytte. Spøkefullt blir det ofte sagt at, mens lagkameratene møysommelig testet lufttrykk og seteposisjon, trillet Moncoutié fortsatt rundt på trehjul.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og kanskje er det denne staheten, forfektet med ubegrenset vrangvillighet, som har holdt «Moncoucou» unna sportens altomfattende dopingkultur i alle disse årene. Som den flamboyante Richard Virenques klare motstykke, har Moncoutié naturlig nok aldri vært innlemmet i kontroversielle dopingsaker, i motsetning til Frankrikes andre klartekonge i moderne tid.

Paradoksalt nok har han, gjennom hele sin karriere, trofast tjent et lag med en tilsynelatende uendelig mengde av doping-skjeletter i skapet. Under årets Tour de France ble Cofidis Remy Di Gregorio tatt med ulovlig medisinsk utstyr på hotellrommet. I 2007 trakk hele laget seg, etter at italieneren Christian Moreni testet positiv for testosteron.

Men Moncoutié ble aldri desillusjonert av lagkameratenes stadige overtramp. Han levde på mange måte på siden av det hele, alltid del av laget, men på samme tid litt utenfor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aldri et flokkdyr
Dermed vil Moncoutié bli husket som mannen som syklet egne veier, den som alltid var litt annerledes, og som dermed utvilsomt skapte like mye irritasjon som underholdning.

Den litt rare og sjenerte, men alltid smilende syklisten som i sine formative år arbeidet som postmann i Paris, hvor hans dypt tradisjonsorienterte treningsregime ble lagt til byens mange kuperte parker!

Som en moderne tids Bahamontes, lyste han opp fjellsidene som en engel.

På sitt beste uimotståelig. På sitt verste uransakelig.

Det stille liv
Cofidis-ledelsen vil gjerne ha ham inn i støtteapparatet. Moncoutié selv vil vel gjerne tilbake til ukompliserte dager i det franske postvesenet, slik foreldrene opprinnelig ønsket. Her kan han leve det stille liv og dyrke sin lidenskap for kartografi.

Chapeau, David! Du blir definitivt savnet.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger