*Nettavisen* Nyheter.

Fasanjakt på prærien

Fasan er rask, men ikke rask nok for undertegnede denne gangen. Foto: Ola Haug

I Nord-Amerikas uendelige prærielandskap er det mange fremmede fugler. Vi dro på jakt etter fasanen.

31.08.12 15:14

HTML EMBED

Det stive og fuktige sivet pisker meg langt oppover lårene der jeg krøker meg langs bakken i det lett ondulerende prærielandskapet et par timers kjøretur utenfor delstatshovedstaden Bismarck. I denne søvnige delen av USA kan du vandre utendørs alene i dagevis, men ikke i dag. Sammen med fire kompiser, som en soldat på geledd, beveger jeg meg lydig fremover med bestemte skritt, med fingeren på avtrekkeren og blikket stivt rettet fremover over sivet.
Så er det noe som rører på seg i gresset der fremme et sted - jakten er i gang.

Målløs undring på prærien

Jeg har aldri sett på maken. Det er som om hele den mektige prærien foran meg er i bevegelse. Over alt løper det fugler langs bakken, eller tar til vingene når jeg kommer dem for nær. Det vil ofte i praksis si nærmest tråkker på dem.
Vi har vandret på linje i 15 minutter. Fem mann, med 20-30 meter mellom oss, har presset fuglene fremover langs bakken, gjennom det meterhøye gresset. Det har vokst seg høyt takket være en spesialdesignet lov, der grunneierne får betalt av staten for å la jorda ligge brakk. Dette delvis for å kutte ned på overproduskjonen, delvis for å revitalisere utarmet mark, delvis – som her – for å legge forholdene bedre til rette for jakt. Fasan og annen vill hønsefugl elsker nemlig åkere som dette. Her kan de effektivt gjemme seg, og beite på kornet som vokser opp. Perfekt for dem, og ikke minst perfekt for dem som ønsker å leve av jakt.
Som norskættede Kelly Krogh (joda, han er visstnok i slekt med oslomaleren). En diger branne av en mann, med viltvoksende skjegg, never tykke og brede som steikepanner i jern, og et oppsyn som oser av jovialitet. Kelly følger nøye med i utkanten av åkeren. Min makker Ola til høyre for meg blir omtrent bare stående og gape i målløs undring over de flere hundre fuglene som i løpet av et par minutter tar til vingene og på brøkdelen av et sekund er utenfor skuddvidde.
- Se! er alt jeg klarer å lire av meg.
Ingen skudd, til det er det for mye å velge i. Å single ut én fugl som er den erfarne handlingen i en slik situasjon blir bare en flyktig tanke i etterkant. Innskytingen to dager tidligere har hjulpet minimalt, annet enn å så ergrelse.
Våre amerikanske venner holder imidlertid hodet kaldt. Den tidligere ubåtseileren og veteranfasanjeger Phil Johnston får inn noen velrettede skudd. På få minutter har vi dermed sikret dagskvoten på fire fugl hver.

BLI ABONNENT

Fasanjakt i Nord-Dakota

Ca. 30 prosent av Nord-Dakotas befolkning er av norsk avstamming, noe som gjør det spesielt hyggelig å reise her. Terry Harzinski i Bismarck-Mandan Convention and Visitors Burea er en sann norgesvenn, som besøker Reiselivsmessen hvert år. Han legger til rette for jakt i delstaten, og spesielt i områder rundt delstatshovedstaden. Han kan kontaktes direkte på e-post: terry@discoverbismarckmandan.com.
Sjekk også hjemmesiden for mer informasjon: www.discoverbismarckmandan.com

Norske operatører som kan fikse USA-reisen for deg er Normanns-Reiser og USA Spesialisten.

Minneapolis er et sentralt utgangspunkt om du skal reise til Midtvesten. Vi reiste med Icelandair, som har meget gode forbindelser denne veien via Reykjavik. Total reisetid er ca. 10 timer. Reisen videre til Bismarck i Nord-Dakota tar ca. halvannen time med for eksempel Northwestern Airlines, som også samarbeider med KLM. Continental flyr direkte til USA, med stopp i Newark.

Når det gjelder sports- og jaktutstyr er det verdt å nevne Scheels, som har et overdådig utvalg av det meste på området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.