NEW YORK (Nettavisen): Selv om Donald Trump flere ganger offentlig har flørtet med tanken om å stille som presidentkandidat ved valget i 2024, har han fortsatt ikke bekreftet at han kommer til å stille.

Trump: – Skal jeg stille?

– Er det noen som ønsker at jeg skal stille som presidentkandidat, spurte Trump seneste på fredag i forrige uke under en konferanse i Nashville.

Flere spekulerer i at Trump først vil offentliggjøre at han stiller som kandidat etter mellomvalget i november, mens andre mener han vil vente til siste liten. Flere mener også at han ikke kommer til stille som presidentkandidat i det hele tatt.

Les også: – Donald Trump fronter en helt sinnssyk konspirasjonsteori

En av de tingene som kan stikke kjepper i hjulet for Trumps ønske om å bli president, er at han blir tiltalt i forbindelse med stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Det kan åpne døren for helt andre kandidater.

Ruth Ben-Ghiat, som er en historiker ved New York University, sier at 6.januar-høringene kan føre til at Donald Trump vil bli tiltalt «for å redde det amerikanske demokratiet før valget i 2024», skriver Insider.

Les også: - Biden forferdet over de oppsiktsvekkende Donald Trump-tallene

Om så skjer, ser hun for seg at den republikanske guvernøren i Florida, Ron DeSantis kan ta plassen til Trump som en populistisk kandidat.

– Absorbert fra Trump

– En av de tingene vi faktisk finner i historien er straffeforfølgelse, og om man ser på dette i et lengre tidsperspektiv, så er dette en av de eneste tingene som virkelig punkterer disse guttas personlighetskulter, fordi disse kultene er basert på ideen om at de er uovervinneligere og ufeilbarige, sier Ben-Ghiat, som også er ekspert å fascisme, til Insider.

– Og hvis dette nå skulle skjer med Trump, så har DeSantis allerede absorbert all lærdommen fra Trump, sier professoren.

Insider skriver at DeSantis, som allerede har samlet inn 124 millioner dollar, rundt 1,2 milliarder norsk kroner, til å drive valgkamp, har nylig avvist at han vil stille som presidentkandidat i 2024, og hevder han har alt fokus på det kommende mellomvalget i november.

Les også: Mener president Biden bør gå av: - Han er usammenhengende, borte vekk og forvirret

– DeSantis er svært farlig

Ben-Ghiat er derimot ikke i tvil om at DeSantis har høyere ambisjoner enn det.

– Det er helt soleklart at han forberede seg på et nasjonalt kappløp, enten det er i 2024 eller senere. Og han er et svært farlig individ, sier Ben-Ghiat.

– Han er svært farlig fordi han er nøyaktig like undertrykkende som Trump, bare at han ikke har den samme bagasjen som Trump. Det er vanskelig å ha like mye bagasje som Trump, sier professoren.

Insider viser til flere kontroversielle lovendringer som DeSantis har gjennomført i det siste. Det ene er den såkalte «Don`t Say Gay»-loven som forbyr undervisning om seksuell legning og kjønnsidentitet fra barnehage til og med 3. klasse.

– Vi vil sørge for at foreldre kan sende barna sine til skolen for å få en utdannelse, ikke en indoktrinering, sa DeSantis før han signerte lovforslaget i mars i år foran en plakat det sto «Beskytt barna. Støtt foreldrene».

Les også: Biden latterliggjøres i ny video: - Dette er helt bisart, med mindre de vil at han skal se ut som en dement pasient

I tillegg har DeSantis innført en «Stop WOKE lov», som regulerer hvordan man kan omtale rase på arbeidsplasser, skoler og universitet.

Kontroversiell abortlov

I april fikk DeSantis også mye omtale fordi han undertegnet en kontroversiell lov som med få unntak forbyr abort etter 15. uke.

Den nye loven trer i kraft 1. juli og gir bare unntak dersom morens liv er i fare, dersom abort er nødvendig for å forhindre alvorlig skade, eller fosteret har en dødelig abnormitet.

Loven gir ifølge NTB ikke unntak der graviditet er et resultat av voldtekt, incest eller menneskehandel.

Senere i april undertegnet DeSantis også en lov for å etablere en politistyrke til å håndtere valgfusk og annen valgkriminalitet.

Valgfusk forekommer sjelden, og en gransking foretatt av nyhetsbyrået AP i 2020-presidentvalget avdekket færre enn 475 potensielle tilfeller av valgfusk ut av 25,5 millioner avlagte stemmer i seks delstater der daværende president Donald Trump og hans allierte hevdet at motstanderen Joe Biden vant på grunn av valgfusk, skriver NTB.

– Slår Trump i flere målinger

Newsweek skriver at DeSantis nylig har gjort det bedre enn Donald Trump i flere meningsmålinger.

Les også: Donald Trump-sjokk i oppsiktsvekkende ny måling

I januar i år ble det også kjent at Donald Trump skal ha blitt irritert over at DeSantis, ikke har sagt offentlig at han vil tre til side om Trump bestemmer seg for å stille til gjenvalg som president i 2024.

Les også: - Trump ønsker å høre disse «magiske ordene»

Senere har Donald Trump også signalisert at DeSantis fort kan bli makkeren, om Trump bestemmer seg for å stille til valg på nytt i 2024.

Les også: Slik svarer Zelenskyj på Trump-spørsmålet: - Beklager at jeg sier noe som du ikke liker

I et intervju med New Yorker på mandag sier Trump følgende:

– Jeg vet ikke om Ron kommer til å stille og jeg spør ham heller ikke. Det er hans privilegium. Jeg tror jeg ville ha vunnet, sier Trump med tanke på et potensielt oppgjør mellom de to.