Gå til sidens hovedinnhold

Fasiten om Tippeligaen

De såkalte ekspertene skriver mye rart. Fakta er at Rosenborg, Stabæk og Vålerenga tar årets medaljer i Tippeligaen.

Alle landets aviser med respekt for seg selv har analyser for årets eliteserie i fotball. Tipsene er veldig like - som alltid - og det er en enkel spådom at «ekspertene» også i år vil bli tatt kraftig på senga.

Den feilen ekspertene gjør år etter år er at de ser for mye i bakspeilet.

I årets tabelltips er dette klarest for Molde og Odd. Ingen har tatt høyde for at Molde har mistet sin beste goalgetter og står igjen med et et relativt tafatt angrep, mens Odd overpresterte med en spilleoppskrift det er ganske lett å motlegge - innlegg fra kant mot fyrtårnet Peter Kovacs. For øvrig er det underlig at man ikke også vektlegger at Odd har geriatrisk avdeling i forsvaret - rekken av 33-åringer skal få slite alvorlig med farten når eksempelvis Branns Eirik Huseklepp byr opp til dans.

Odd og Molde rykker ikke ned, men de ender midt på tabellen. Molde er et hakk vassere enn Grenlandsklubben.

Mine sikreste kort i toppen er Stabæk og Rosenborg. Begge lagene er forsterket siden i fjor, de spiller på kontinuitet og vel etablerte spillemønstre og de har seriens fremste trenere.

PS: Sportsredaksjonen i Nettavisen har et noe annet syn:Her er Nettavisens tips

Den tredje medaljekandidaten min er Vålerenga. Det er en outsider, men ekspertene glemmer å ta høyde for at laget presterte bra etter at Martin Andresen konsentrerte seg om trenerjobben i fjor. Laget var et sekunds black out fra cupfinale, og de har landets mest spennende unge talenter i Mohammed Fellah og Harmeet Singh. Et spillerkjøp til i forsvarsrekka, og Vålerenga er med å regne i toppen.

De to nederste plassene går til Kongsvinger og Haugesund. Kongsvinger klarte kvaliken med et nødskrik mot Sarpsborg, og det er intet styrketegn at stallen er forsterket med spillere som er veid og funnet for lett hos konkurrentene. Haugesund har for tynn stall og er ikke nok forsterket til å klare seg. Der er jeg enig med ekspertene. Selv blinde høner kan finne korn.

Kvartetten Sandefjord, Strømsgodset, Hønefoss og Aalesund er en klasse bedre, og de kommer til å plassere seg i den rekkefølgen, sett nedenfra:

Sandefjord har mistet lagkaptein og fyrtårnet i midtforsvaret, samt Eirik Mjelde.

Strømsgodset har stortalentet Marcus Pedersen og har fart til å være farlig på kontringer, men er kraftig svekket ved at Fredrik Winsnes har gått til Rosenborg.

Hønefoss har kjøpt seg solide forsterkninger i midtforsvaret med Kristjan Ørn Sigurdsson og Erik «Panzer» Hagen, og så har de scoringsmaskinen Lars Lafton foran.

Aalesund har en av Tippeligaens smarteste trenere og Kjetil Rekdal får garantert mer ut av laget enn spillerstallen normalt skulle tilsi.

Dermed gjenstår middelhavsfarerne Viking, Lillestrøm, Brann, Start og Tromsø - i den rekkefølgen, sett ovenfra:

Viking har fått en durkdreven trener meg god score som klubbtrener i Åge Hareide. Stallen er noe forsterket med keeper Rune Almenning Jarstein. Laget har dårlige resultater i oppkjøringen, men det har sjeldent mye å si. Det vil forbause meg mye om siddisene ikke klarer å klore seg til en plass rett bak de aller beste.

Lillestrøm kan gjøre det noe bedre enn mange tror. Laget er forsterket med Tarek Elyounoussis og flere afrikanere, og trener Henning Berg har tidligere vist evne til å få spillertyper som Ibiebor til å fungere. Kan fort bli en positiv overraskelse i år.

Start er også et make or break-lag med en dyktig og smart trener i Knut Tørum og Stokkelien og Bolanos som jokere som har individuelle ferdigheter til å skape gull av gråstein. På minussiden er dårlig forsvar og middels midtbane. Flyter på en lokal følelse av lettelse og medgang, og får tommelen opp mest på grunn av Tørum.

Dermed gjenstår Tromsø. «Gutan» har prestert jevnt bra år etter år, men for 2010 vil det butte. Exit Tore Reginiussen og Morten Moldskred er svekkelser, og evigunge Sigurd Rushfeldt er dessverre ett år eldre og uten en spissmakker av samme klasse.

Dermed ender Tippeligaen 2010 slik:

Rosenborg
Stabæk
Vålerenga
Molde
Odd
Viking
Lillestrøm
Brann
Start
Tromsø
Aalesund
Hønefoss
Strømsgodset
Sandefjord
Haugesund
Kongsvinger

PS: Dersom du mot formodning vil kverulere mot fasit, så er det fritt frem i kommentarfeltet under!

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken